KW - pytanie do Klubu.
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
- Iza i Sławek
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Re: KW - pytanie do Klubu.
przykład (proszę o sugestie i poprawki)
Prosimy o określenie obecnego statusu Księgi Wstępnej dla rasy Ogar Polski, oraz jeżeli utrzymana jest uchwała ZG z dnia 24.10.2010 o zamknięciu KW dla rasy Ogar Polski, czy po tym terminie, nastąpiło dopisanie do KW jakichkolwiek psów. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji prosimy o podanie podstawy prawnej wraz z uzasadnieniem.
Z poważaniem
Prosimy o określenie obecnego statusu Księgi Wstępnej dla rasy Ogar Polski, oraz jeżeli utrzymana jest uchwała ZG z dnia 24.10.2010 o zamknięciu KW dla rasy Ogar Polski, czy po tym terminie, nastąpiło dopisanie do KW jakichkolwiek psów. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji prosimy o podanie podstawy prawnej wraz z uzasadnieniem.
Z poważaniem
Wesna z Gończaków
- Ola i Dunaj
- Gadu-Gadu: 9495783
Jak dla mnie może być. Im prościej zadane i wprost, tym chyba łatwiej adresatowi udzielić odpowiedziIza i Sławek pisze:przykład (proszę o sugestie i poprawki)
Z poważaniem

Czy to będzie zapytanie "zbiorowe" czy każdy we własnym zakresie je wysyła ?
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Dla mnie ok
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Mi się podoba. Warto dopisać, że prosimy o jasną odpowiedź w ciągu np 14 dni.

Ogarkowo jest inicjatywą na poły prywatną to odpowiedź może być na oficjalnej stronie klubu.
Byle w miejscu widocznym.
Byle w miejscu widocznym.
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Dla mnie zapytanie jak najbardziej do zaakceptowania. Tylko trzeba się zastanowić /jak słusznie zauważyła Ola i Dunaj/ kto pyta i jeszcze kogo pyta. Może wypowie się ktoś biegły w strukturach i przepisach związku kto może odpowiadać za wpis na okładkę zamkniętej księgi. Nawiasem mówiąc dla mnie z logicznego punktu widzenia sytuacja jest śmieszna, ponieważ zamknięcie KW uważam za szkodnictwo, więc łamanie idiotycznych przepisów to w sumie walka z betonową ścianą, którą być może należy popierać. Wolałbym jednak powrót do normalności i poważne traktowanie hodowców. Wszystkich.
Z osób zamieszanych w dyskusję prawo do takiego listu mają raczej na pewno Ania, qzia i Sławek jako klubowicze.
Skoro wczoraj widziałem ich na wystawie jako wystawiających ogary to chyba zapłacili składkę związkową
Skoro wczoraj widziałem ich na wystawie jako wystawiających ogary to chyba zapłacili składkę związkową

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Zgodnie z przepisami ( traktując ZKwP jako urząd, a chyba spełnia wszystkie warunki na takie miano) odpowiedź muszą udzielić bez zbędnej zwłoki w terminie nie późniejszym niż miesiąc.
Myślę więc, że nie można stawiać warunków dotyczących terminu odpowiedzi - można natomiast oczekiwać przestrzegania przepisów.
Niech Sławek się jeszcze wypowie co do formy wysłania pisma. Myślę, że dobrym pomysłem jest wysłanie indywidualnie do Zarządu, Komisji Hodowlanej i Klubu Rasy.
Nie chodzi o zasadność zamknięcie KW. W moim odczuciu wobec rozkręcającej się "mody" na wyszukiwanie różnych egzemplarzy ogaropodobnych i parcie na wpisanie ich do KW, zamknięcie jej i ponowne otwarcie po doprecyzowaniu zasad wpisywania nowych psów (np.poprzez przedstawienie dowodów na brak pokrewieństwa z obecną populacją lub minimalne pokrewieństwo, przedstawienie własnego planu hodowlanego, do którego komisja może wnieść poprawki itp.) być może jest dobrym pomysłem. Tylko nie mam pojęcia dlaczego o zamknięciu KW można było napisać oficjalnie, a dopisywanie do niej psów po tym fakcie odbywa się atmosferze "tajne / poufne".
Zbyszku - ja tam jestem tylko skromnym właścicielem ogara, do tego dość mało poinformowanym na temat tego co się dzieje w rasie jak się okazuje
Czyżbyś miał nieopłaconą składkę ?
Myślę więc, że nie można stawiać warunków dotyczących terminu odpowiedzi - można natomiast oczekiwać przestrzegania przepisów.
Niech Sławek się jeszcze wypowie co do formy wysłania pisma. Myślę, że dobrym pomysłem jest wysłanie indywidualnie do Zarządu, Komisji Hodowlanej i Klubu Rasy.
Nie chodzi o zasadność zamknięcie KW. W moim odczuciu wobec rozkręcającej się "mody" na wyszukiwanie różnych egzemplarzy ogaropodobnych i parcie na wpisanie ich do KW, zamknięcie jej i ponowne otwarcie po doprecyzowaniu zasad wpisywania nowych psów (np.poprzez przedstawienie dowodów na brak pokrewieństwa z obecną populacją lub minimalne pokrewieństwo, przedstawienie własnego planu hodowlanego, do którego komisja może wnieść poprawki itp.) być może jest dobrym pomysłem. Tylko nie mam pojęcia dlaczego o zamknięciu KW można było napisać oficjalnie, a dopisywanie do niej psów po tym fakcie odbywa się atmosferze "tajne / poufne".
Zbyszku - ja tam jestem tylko skromnym właścicielem ogara, do tego dość mało poinformowanym na temat tego co się dzieje w rasie jak się okazuje

Czyżbyś miał nieopłaconą składkę ?

- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Może i ZKwP jako instytucja ma obowiązek odpowiadania na pisma w ciągu miesiąca ale ja już od 2 lat nie mam na pewne pismo w znanej sprawie odpowiedzi. Więc prawnicy nauczyli mnie, że wyznacza się jasny i czytelny termin. Po nim można domagać się odpowiedzi.