Rozumiem że kolejny sędzia nie zna się na Ogarach...
Kasiu, a może te psy wygrały
mimo tłuszczyku ?
Jeżeli sędzia ma wybór: psa o prawidłowym eksterierze ale z nadwagą, na tle konkurencji z której jeden ma zapadnięty grzbiet, inny jasne oko, jeszcze inny złe kątowanie to którego wybierze ?
Nadwagi można pozbyć się w ciągu tygodnia - ile czasu zajmie usunięcie nieprawidłowości o których wspomniałem ? Napisałaś o "tłustych, beczkowatych ogarach" które wygrały w Radomiu i Bytomiu
Pomijam takt, z jakim opisałaś ringową konkurencję ale chcę zauważyć, że Edek jest aktywnie polującym Ogarem i sylwetka, tak daleka od twojego wzorca, mu w tym nie przeszkadza. Powtarzam -ten pies
poluje, jest prawdziwie użytkowym Ogarem.
A teraz Małgosiu -"Ogar który nie jest w stanie przebiec przez zaorane pole bo po pierwsze na każdej bruździe się potyka i przewraca a po drugie wypluwa płuca - wybaczcie. Do tego pokażcie mi ile dzisiejszych ogarów napotkawszy np 2 metrową pionową skarpę będzie w stanie na nią wbiec"
- jako właściciel chyba najmocniej zbudowanej suki (Luśnia) zapraszam do Lasku Bródnowskiego, nieopodal którego mieszkam. Jest tam około 6 metrowej wysokości górka o prawie pionowych ścianach. Luśnia nie ma najmniejszego problemu z kilkukrotnym wbiegnieciem. Nie potyka się też na zaoranym polu. Płuc też jeszcze nie wypluła. Mam za to wątpliwości, czy ten.... delikatniejszy wydostanie się sam z bagna, z zaspy śnieżnej, przebije przez krzewy jażyn....
Proszę porównaj dwa posokowce - przecież Hanower nie powinien mieć racji bytu. A ma się dobrze, (nawet wygrał konkurs w Jaśkowie

) Czasami potrzebna jest siła i masa. S.