Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy

Awatar użytkownika
nulka

Re: Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy

Post autor: nulka »

Lubię cisy ,ale nie wiedziałam ,że jonizuja dodatnio ,musze poszperać .U mojej teściowej pięknie rosną.To moze i dobrze ,ze przyjeły sie na dolnej półce a nie przy domu ;)
Mam na działce nad Sanem dwie rajskie jabłonki i meczą się okrutnie chociaż ślicznie kwitły i miały jabłka (w zeszłym roku posadzone ) jutro wykopujemy i przenosimy koło domu ,tak samo magnolia .Poszalałam i posadziłam tez dwa miłorzęby i korkowce ,nie wiem czy to n ie za dużo tych drzew ,ale nie wiadomo jak długo się utrzymają ;) Na razie są malutkie .Musze mieć też ze dwie ,trzy brzózki przy ławce ,zeby cisy zneutralizować i lipę .
Czarny bez rośnie nad Sanem jak głupi ,zbieram i kwiaty i owoce .I pigwowca tez posadziłam i dzika różę tez ,bo latałam za płatkami po okolicy i tylko przy drodze ludzie maja albo powycinali .Zdobyłam troszke i konfitura była a nalewka zlana :)
A czy funkie i hortensje to lepiej do donicy czy do gruntu? Miałam dwie funkie w donicy i zostały na działce (na zimę ) w tych donicach chyba nie przeżyły .
O to pocieszyłyście mnie z orzechem ! Bo on blisko domu i bardzo duży ,będziemy przycinać .Wiewióry z orzechami podobno u nas chodzą :D

Dzięki Agata za Irminkę doszłam do 4 strony ;) malwy ,ostróżki i inne ja uwielbiam łąki z ich bodziszkami ,krwawnikami ,makami ,chabrami :marzyc_2:
U nas już jaszczurki szaleją i motyle a na przekwitajacej mirabelce jeszcze pełno pszczół ,w zeszłym roku nie mogłam sie oderwać od kwiatnącej lipy to był koncert pszczeli! Może kiedys dorobię sie kilku uli .
Awatar użytkownika
miszakai
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: miszakai »

Wow.......Czytam i czytam a u nas 6 rzędów świerków pospolitych o wysokości 10 m i więcej jako żywopłot wokół 2ha, gdzieniegdzie sosna(gdzie więcej piachu) i teraz w końcu wysiana trawa ale niestety łąkowa/pastwiskowa. Na uniwersalną trawę musiałabym kupić z 300 kg nasion :zly1: A i tak pewnie by nie wzeszła - gleba piaszczysto-gliniasta. W końcu Gliniana Osada ;) Nie wiem kiedy coś dołączy do łąki :uff: Ostatnio teść mówi do mnie - wiesz, wysiałem 3kg trawy a ja tak patrzę: słuchaj, to brzmi jakbyś sobie kanapkę posolił :)
Aha, od frontu ukochane brzozy...Byle osty nie wzeszły, byle by wzeszło mi to pastwisko:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewka

Post autor: Ewka »

Dzisiaj było sadzenie :uff: posadziłam głóg, bez czarny (Black Beauty), bez ottawski (maleństwo takie jeszcze) i na rabatę bylinową sadzonki lnu.
A! I winogrono Nadieżda Azos.
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

Nulka, hosty do gruntu - mają rozbudowany system korzeniowy. Hortensje też (a jakie to hortensje? ogrodowe, bukietowe? inne? ;) ) Te wrażliwe kwitnące na dwuletnich pędach trzeba zabezpieczyć agrowłókniną.
W ogóle wszystko co rośnie w donicach może mieć problem z zimowaniem bo łatwo przemarza bryła korzeniowa. Ja wszystkie donice dołuję na zimę w warzywniku - wtedy ziemia chroni korzenie :)
Irminka jest świetna :). Kiedyś też miałam pomysł na wiejski ogród ale pod koniec pierwszego lata z realizacją tego zamysłu stwierdziłam, że za dużo pstrokacizny i ta feeria barw mnie męczy więc teraz idę ku ogrodowi naturalnemu - kręci mnie zielone i białe plus trochę różu, fioletu i niebieskości :). Ale do iglaków ciągle nie mogę się przekonać :D.
Miszakai, przy Twoich hektarach trawa uniwersalna mogłaby nie dać efektu trawnika - żeby mieć starannie utrzymany trawnik trzeba włożyć mnóstwo pracy nie wspominając o kasie na odchwaszczanie, nawożenie, podlewanie, koszenie, aerację, wertykulację... Kawałek koło domu można mieć starannie prowadzony jeśli chcecie, ale jak dla mnie tysiąc metrów ogrodu to maksimum, żeby to ogarnąć :wstydek: .
Brzozy bardzo lubię, mam posadzonych kilka i planuję wokół nich rabatę wrzosowo-trawiastą (z niskich traw).
Ewo, lilak ottawski bardzo ciekawy, idzie na listę zakupów ;). Len bylinowy?
Awatar użytkownika
Ewka

Bylinowy. Miałam kiedyś, ale w ferworze zmian zaginął a bardzo go lubiłam. Teraz kupiłam trzy sadzonki, niech się rozrasta.
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Len bylinowy piękny niebieski jak dobrze kojarzę, ale nie mam pojęcia co lubi i gdzie go sadzić.
Nulka rajskie mniej koło domu, nalewki z nich wychodzą rewelacyjne.
Polecam też berberysy jak chyba Agata pisała, a w okolice funki żurawki ( mój hit z tamtego roku), żywopłot bukowy ( nie gubi liści), mam przy magnolii kruszynę, jak lubisz pszczoły to polecam.
Hibiskus może też Ci się spodoba?
Miszakai u Ciebie to ja bym sporo wysiała łąki :), i brzozowo/sosnowy zagajnik zrobiła i jakiś kawałek słonecznikiem wysiała.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Hibiskus polecam bylinowy. Nawet u mnie przeżył ;)
Awatar użytkownika
Ewka

Kasiu, len zniesie wszystko, a nawet więcej :) tutaj link: http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin ... aly,5_151/" onclick="window.open(this.href);return false;
Do Marty to wyobrażam sobie łąkę kwietną, zamiast trawnika. Są specjalne mieszanki z polnymi kwiatami polskimi.
Awatar użytkownika
Marta A

Post autor: Marta A »

Ewka pisze: Do Marty to wyobrażam sobie łąkę kwietną, zamiast trawnika. Są specjalne mieszanki z polnymi kwiatami polskimi.
Taak, łąka kwietna... :marzyc_2: Właśnie ostatnio myślałam sobie, że spróbuję zrobić jakąś "dosiewkę" kwietnej w części sadowej (szumnie nazwałam). Na "nieszczęście" właśnie tam trawa wysiana jesienią najpiękniej wyrosła :D

Pozwoliłam sobie dołączyć zdjęcia moich dwóch kącików do zagospodarowania... Po słusznej uwadze Ewki, że krzewy zrzucą liście i zimą oraz wczesną wiosną będzie łyso myślę, że i od frontu wypadałoby mieć całorocznej zieleni troszkę.
Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, to będę ogromnie wdzięczna. Macie większe doświadczenie, co ja mówię, po prostu MACIE doświadczenie :D
Zdjęcia robiłam przed południem. Kontenery na śmieci nie muszą tam stać :) Ścieżki będą też jakieś w niedalekiej być może przyszłości.
Załączniki
CIMG0470.JPG
CIMG0470.JPG (197.79 KiB) Przejrzano 1110 razy
CIMG0471 aa.jpg
CIMG0471 aa.jpg (168.72 KiB) Przejrzano 1109 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
nulka

Post autor: nulka »

Kasiu Super ten żywopłot bukowy ! :) U nas posadzone już jednak świerki srebrne przy ogrodzeniu ,a drugi rząd obsadzony owocowymi ,nie za dużo.

Marta Ty już mozesz sie wyszaleć ogrodowo :) Ja jeszcze nie mam elewacji i kostki przed domem ,więc nie bardzo mogę .Potem będzie mi szkoda roślinek .

Przed domem mam oczyszczalnie ścieków na poziomie ziemi okrągłe zamkniecie zielone ok .1,3m średnicy .Jak ją ładnie schować? Mam jodłę koreańską ona chyba nie rośnie wysoko ,albo rośnie bardzo powoli Chociaż sprawdziłam ,że jednak jest wysoka ,ale mozna chyba przycinać ?Fajna też jest mahonia ,co poradzicie?Coś bym chciała zielonego w zimie też
ODPOWIEDZ