Potrawy wigilijne
Re: Potrawy wigilijne
Ale smakowicie:), ja w tym roku zrobię zapomnianego przez nas śledzia z pieczonymi burakami i białą fasolą, kapustę z grzybami i olejem (szukam lnianego i nie mogę dostać), piernik już dojrzewa przełożony powidłami, na Święta będą szynki i boczki wędzone przez Jana Dunajowego no i obowiązkowo kompot z suszu......
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Ups....ja z Podkarpacia
nam do ryb to straaasznie daleko....wprawdzie w dużych sklepach aż roi się od jakis dziwnych ryb...duże to to...jakieś no nie wiem...nie mam pojęcia o rybach...
dzięki za podpowiedź z tym keczapem

dzięki za podpowiedź z tym keczapem

Re: Potrawy wigilijne
Ziemniaków bez omasty nie kupuję, można polać olejem lnianym, chyba to bardzo postna wersja.
Ryba po grecku pycha ale najbardziej lubię w wydaniu mojej siostry, nie taka gęsta jak robi ogół, z dużą ilością zeszklonej na oleju cebuli w talarkach dodanej do gotującej się wody z listkiem laurowym i zielem angielskim i plasterkami marchewki, do tego koncentrat pomidorowy, szczypta cukru i jak sos gotowy dodaje się usmażone w panierce kawałki rybki i chwilę się gotuje, zostawia się do wystygnięcia. Pyszna i na gorąco, można odgrzewać i na zimno.
Ryba po grecku pycha ale najbardziej lubię w wydaniu mojej siostry, nie taka gęsta jak robi ogół, z dużą ilością zeszklonej na oleju cebuli w talarkach dodanej do gotującej się wody z listkiem laurowym i zielem angielskim i plasterkami marchewki, do tego koncentrat pomidorowy, szczypta cukru i jak sos gotowy dodaje się usmażone w panierce kawałki rybki i chwilę się gotuje, zostawia się do wystygnięcia. Pyszna i na gorąco, można odgrzewać i na zimno.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Re: Potrawy wigilijne
Wilga w Auchan jest olej lniany nawet polskiej produkcji tylko nie wiem czy z polskiego siemienia
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Re: Potrawy wigilijne
Ja się zajadam najzwyczajniejszym karpiem (leżał sobie pocięty w marynacie z cytryną ,mój małżonek robił) smażonym ,panierowanym ...pyszny 

Re: Potrawy wigilijne
A robicie zamiast ćwikły jako dodatek do mięs na zimno i na gorąco buraczki z czosnkiem?
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Re: Potrawy wigilijne
Nie robię ,ale mogę
napisz Gosiu
Ja malutkie buraki marynuję w occie w słoikach ,tak jak grzyby

Ja malutkie buraki marynuję w occie w słoikach ,tak jak grzyby
Re: Potrawy wigilijne
Ugotowane w skórce buraki ( tylko żeby za bardzo nie rozgotować, powinny być jędrne) po ostudzeniu obrać , zetrzeć na tarce z grubymi oczkami dodać czosnek pokrojony w kosteczkę, sól , pieprz do smaku, wymieszać i gotowe, można włożyć do słoików, do lodówki i przez tydzień dodatek do wędlin i do mięs na gorąco. Osobiście robię w proporcjach - cztery duże buraki i dwa duże ząbki czosnku.
Kiedyś robiłam też w wersji zamiast czosnku kminek w całości ale wolę z czosnkiem.
Kiedyś robiłam też w wersji zamiast czosnku kminek w całości ale wolę z czosnkiem.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Re: Potrawy wigilijne
Spróbuje
dzięki

Re: Potrawy wigilijne
A ja kilka lat temu zamieniłam gotowanie buraków na pieczenie, wg mnie zdecydowanie bardziej aromatyczne i słodsze. I nie wylewam części "smaku" z wodą.