Sylwestrowe dania i przekąski
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Sylwestrowe dania i przekąski
Iwla jest 15 km od nas...może wstąpicie na jakąś międzyświąteczną herbatkę??
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Sylwestrowe dania i przekąski
Nasz żurek ( nasz czyli Koła gospodyń w Lesniówce)
około 1,5 kg kości od schabu...ugotować na miękko w 15 litrowym garnku ( może być z dodatkiem wędzonych kości schabowych) z włoszczyzną ( marchew, pietruszka, cebula, czosnek , deko selera, włoskiej kapusty itp...)
Odcedzić do innego gara przez gęste sito.
W wersji sylwestrowej dodac drobniutko pokrojoną kiełbaskę i boczek
Czysty wywar połączyć z 2 butelkami zakwasu na żurek, 3 torebkami żurku w proszku, około 2 szklankami drobniutko pokrojonych grzybów własnych , kilkoma kostkami rosołowymi do smaku, 1 kg pieczarek drobno pokrojonych i usmażonych na kostce masła i na koniec zabielić 2 dużymi śmietanami

około 1,5 kg kości od schabu...ugotować na miękko w 15 litrowym garnku ( może być z dodatkiem wędzonych kości schabowych) z włoszczyzną ( marchew, pietruszka, cebula, czosnek , deko selera, włoskiej kapusty itp...)
Odcedzić do innego gara przez gęste sito.
W wersji sylwestrowej dodac drobniutko pokrojoną kiełbaskę i boczek
Czysty wywar połączyć z 2 butelkami zakwasu na żurek, 3 torebkami żurku w proszku, około 2 szklankami drobniutko pokrojonych grzybów własnych , kilkoma kostkami rosołowymi do smaku, 1 kg pieczarek drobno pokrojonych i usmażonych na kostce masła i na koniec zabielić 2 dużymi śmietanami



Re: Sylwestrowe dania i przekąski
Jestem zawiedziona
Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie

Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie

- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Sylwestrowe dania i przekąski
hania pisze:Jestem zawiedziona![]()
Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie
ale za to jaki pyszny

Re: Sylwestrowe dania i przekąski
To tutaj też wrzucę coś sprawdzonego niedawno.
1 . Pieczarki nadziewane.
Znowu na szybko choć tym razem na gorąco.
10-12 większych pieczarek
1 czerwona cebulka
kilka orzechów włoskich
ser - w przepisie sugerowano lazur ja wzięłam gorgonzolę z Lidla (niecała poszła)
Cebulę w drobniutko w kosteczkę podsmażamy, mieszamy z posiekanymi orzechami i serem (mieszałam jeszcze póki ciepłe żeby ser się lekko rozpuścił i dobrze połączył). Pieprz, sól do smaku.
Pieczarki troszkę posoliłam i lekko podpiekłam w naczyniu żaroodpornym. Jak puściły wodę wyjęłam, wylałam ją z kapeluszy do naczynia i nałożyłam nadzienie.
Do piekarnika jeszcze na ok 20-25 min.
2. Tarta z porami i łososiem.
Nie jestem fanką pora, ale jakoś w opisie spasowało mi to połączenie.
Ciasto:
200g mąki
100g masła
szczypta soli
ok 50 ml wody
jajko - nie było w przepisie , dodałam samowolnie
Nie wiem czy to reguła ale mi wyszło dość lepkie ciasto. Nawet po wyjęciu z zamrażalnika trochę lepkie było. Wyłożyłam nim foremkę do tarty, podziurkowałam widelcem, przycisnęłam, żeby nie wyrosło i na 15 min do piekarnika 180C, Potem zdjęłam "przyciśnięcie" i jeszcze ok 10 minut podpiekłam.
Farsz:
Białe części pora - wzięłam dwa duże pory...nie było tego dużo po podduszeniu, chyba można nieco więcej ale to zależy kto co lubi.
2-3 ząbki czosnku - naprawdę nie czuć czosnku w trakcie jedzenia.
masło
łosoś ( ja miałam w kostkach - 4 kostki)
200ml śmietany ( było napisane gęstej, ja wzięłam 30%)
2 jajka.
koperek
sól, pieprz
Łososia posolić, popieprzyć i skropić cytryną.
Pokrojone pory podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę podduszamy.
Nakładamy na upieczone ciasto. Na to niezbyt duże kawałki łososia, posypujemy koperkiem i zalewamy rozmieszanymi ze śmietaną jajkami.
Po włożeniu do gorącego piekarnika myślę, że 30 minut to max.
1 . Pieczarki nadziewane.
Znowu na szybko choć tym razem na gorąco.
10-12 większych pieczarek
1 czerwona cebulka
kilka orzechów włoskich
ser - w przepisie sugerowano lazur ja wzięłam gorgonzolę z Lidla (niecała poszła)

Cebulę w drobniutko w kosteczkę podsmażamy, mieszamy z posiekanymi orzechami i serem (mieszałam jeszcze póki ciepłe żeby ser się lekko rozpuścił i dobrze połączył). Pieprz, sól do smaku.
Pieczarki troszkę posoliłam i lekko podpiekłam w naczyniu żaroodpornym. Jak puściły wodę wyjęłam, wylałam ją z kapeluszy do naczynia i nałożyłam nadzienie.
Do piekarnika jeszcze na ok 20-25 min.
2. Tarta z porami i łososiem.
Nie jestem fanką pora, ale jakoś w opisie spasowało mi to połączenie.
Ciasto:
200g mąki
100g masła
szczypta soli
ok 50 ml wody
jajko - nie było w przepisie , dodałam samowolnie

Nie wiem czy to reguła ale mi wyszło dość lepkie ciasto. Nawet po wyjęciu z zamrażalnika trochę lepkie było. Wyłożyłam nim foremkę do tarty, podziurkowałam widelcem, przycisnęłam, żeby nie wyrosło i na 15 min do piekarnika 180C, Potem zdjęłam "przyciśnięcie" i jeszcze ok 10 minut podpiekłam.
Farsz:
Białe części pora - wzięłam dwa duże pory...nie było tego dużo po podduszeniu, chyba można nieco więcej ale to zależy kto co lubi.
2-3 ząbki czosnku - naprawdę nie czuć czosnku w trakcie jedzenia.
masło
łosoś ( ja miałam w kostkach - 4 kostki)
200ml śmietany ( było napisane gęstej, ja wzięłam 30%)
2 jajka.
koperek
sól, pieprz
Łososia posolić, popieprzyć i skropić cytryną.
Pokrojone pory podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę podduszamy.
Nakładamy na upieczone ciasto. Na to niezbyt duże kawałki łososia, posypujemy koperkiem i zalewamy rozmieszanymi ze śmietaną jajkami.
Po włożeniu do gorącego piekarnika myślę, że 30 minut to max.