ania N pisze:Jurki gonią
http://www.youtube.com/watch?v=-K-xJJ46 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu bym mogła podpisać Zojka też!
Ostatni filmik super! Jaka pasja!
ania N pisze:Jurki gonią
http://www.youtube.com/watch?v=-K-xJJ46 ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Myślę, że jednak zdecydowanie chodzi o myśliwych...gryfna pisze: Ja sądzę, że to podejście nie dotyczy wyłącznie myśliwych.
A to już zależy co mamy na myśli pisząc "pies myśliwski". W przypadku wielu gończych faktycznie odsetek jest zdecydowanie mniejszy, ale(!) przede wszystkim dlatego, że nikt takich psów "na kanapę" nie sprzeda - one trafiają tylko do myśliwych. Gdyby tak było u nas w przypadku ogara wszystkie wypowiadające się w wątku osoby ogara by nie miały.gryfna pisze:W Niemczech, Anglii czy Francji nikt nie wpadnie, aby kupować psa myśliwskiego na przysłowiową "kanapę".
Ależ nie będzie potrzebne specjalne wnikaniegryfna pisze:Przeglądając opisy ras gończych na Wikipedii przy każdej niemal jest opis dotyczący sposobu pracy i zastrzeżenie, że to rasa użytkowa. Nie wiem, kto tworzył opis ogara i nie chcę wnikać. Jest obszernie - trochę historii, żywienie, pielęgnacja, charakter, wzorzec. Nie ma jednak słowa na temat charakteru pracy ogara, ani słowa na temat gonu ani przeznaczenia rasy. Meritum się zgubiło?
Dlatego fajnie pooglądać takie filmy i pomarzyć...
Ja w tej kwestii nie pomogę, bo takie sprawy zostawiam autorytetom.Ania W pisze:Ależ nie będzie potrzebne specjalne wnikanie
Ja zamieszczałam ten opis jakieś 10 lat temu z hakiem ( teraz chyba już sporym), jak wikipedia dopiero do nas wchodziła i o ogarze nie było tam słowa. Prawdę mówiąc nie miałam poczucia, że meritum się zgubiło, bo dla mnie wtedy to nie było meritum, a moja wiedza była w tym zakresie skromna. Nadal nie wiem czy jest - użytkowość jest dla mnie bardzo ważna ale nie najważniejsza.
Swoją drogą wikipedia jest takim źródłem wiedzy, które jest tworzone przez czytelników. Do tej pory o ile dobrze pamiętam uzupełnienia tego wpisy były może ze dwa....w tym jedno o ogarach straszących grzybiarzy![]()
Nikt nie pokusił się o przygotowanie i wstawienie informacji na temat użytkowości ogara, mimo, że wielu mogło. Nie wiem dlaczego