Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012
Nie znam zasad panujących na wystawach ale czy te karty oceny trafiają potem do macierzystego oddziału do tzw "sztywnej karty psa"? Czy zostają w papierach wystawowych? Kto będzie się zajmował weryfikacją takich ocen? Sama "agresja" pewnie nie wystarczy do dyskwalifikacji jako repa.
Jak kiedyś będzie okazjaqzia pisze:Co do mentalności sędziów
skoro nam się nie podobają, to czemu sami nie zostaniemy sędziami.
![]()

A inne ciekawostki z regulaminu:
"2. Dopuszcza się do kryć psa w okresie przejściowym od 12 miesiąca do 18 miesiąca, który uzyskał w klasie młodzieży od co najmniej dwóch sędziów trzy oceny minimum doskonałe w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej, na podstawie adnotacji w rodowodzie i karcie sztywnej „Okres warunkowy”, jak w pkt. 1.
Dalsze używanie psa do kryć wymaga uzyskania ocen co najmniej doskonałych po ukończeniu 15 miesięcy, pkt 1."
"1. Hodowca ma prawo do:
d) w wyjątkowo uzasadnionych przypadkach wystąpić do macierzystej Oddziałowej Komisji Hodowlanej o wyrażenie zgody na krycie psem, który nie spełnia wymogów hodowlanych."
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
i mójJak kiedyś będzie okazjato pogadamy o tym dlaczego mój indeks asystencki wylądował w szufladzie
.

- ogończyk
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić, jak pięciolatkowi, (którym najwyraźniej jestem
) o co tutaj chodzi?
Rozumiem eliminowanie agresji, rozumiem wyjątkowość wyjątków ( choć dla jednego każde własne zaniedbanie zawsze będzie "wyjątkowo uzasadnioną okolicznością" do mimo wszystko trumfalnych fanfar, a inny będzie płonął ze wstydu i czegoś się na resztę życia nauczy), ale na litość Boga!
Byłem nie tak dawno na wykładzie prof. Niżańskiego z wroclawskiej Katedry Rozrodu, (wspominam o tym, żeby było jasne, iż nie chodzi tu o takie czy inne przepisy i regulaminy, takiego czy innego stowarzyszenia, tylko o wiedzę stricte medyczną) i Profesor a'propos samców wyraźnie stwierdził, że aczkolwiek dojrzałość płciową osiągają w wieku ok. 9 miesięcy, to do pierwszego krycia "nadają się" najwcześniej w wieku 17-19 miesięcy. Skoro tak, to ja pytam CO TO ZA SKANDALICZNA HUCPA z regulaminową możliwością krycia rocznym psem?
Naprawdę nie rozumiem.
Pzdr.

Rozumiem eliminowanie agresji, rozumiem wyjątkowość wyjątków ( choć dla jednego każde własne zaniedbanie zawsze będzie "wyjątkowo uzasadnioną okolicznością" do mimo wszystko trumfalnych fanfar, a inny będzie płonął ze wstydu i czegoś się na resztę życia nauczy), ale na litość Boga!
Byłem nie tak dawno na wykładzie prof. Niżańskiego z wroclawskiej Katedry Rozrodu, (wspominam o tym, żeby było jasne, iż nie chodzi tu o takie czy inne przepisy i regulaminy, takiego czy innego stowarzyszenia, tylko o wiedzę stricte medyczną) i Profesor a'propos samców wyraźnie stwierdził, że aczkolwiek dojrzałość płciową osiągają w wieku ok. 9 miesięcy, to do pierwszego krycia "nadają się" najwcześniej w wieku 17-19 miesięcy. Skoro tak, to ja pytam CO TO ZA SKANDALICZNA HUCPA z regulaminową możliwością krycia rocznym psem?
Naprawdę nie rozumiem.
Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
A jak to uzasadniał?ogończyk pisze: Profesor a'propos samców wyraźnie stwierdził, że aczkolwiek dojrzałość płciową osiągają w wieku ok. 9 miesięcy, to do pierwszego krycia "nadają się" najwcześniej w wieku 17-19 miesięcy.
- aganowaczek
A ja powyższego nie rozumiem. Skoro pies nie spełnia "wymogów hodowlanych" to rozumiem, że między innymi nie spełnia doskonale wzorca rasy, tak? Czyli jakie to mogłyby być te uzasadnione przypadki? Jeśli nie spełnia eksterierowo i psychicznie wzorca ogara tohania pisze:"1. Hodowca ma prawo do:
d) w wyjątkowo uzasadnionych przypadkach wystąpić do macierzystej Oddziałowej Komisji Hodowlanej o wyrażenie zgody na krycie psem, który nie spełnia wymogów hodowlanych."

Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
- ogończyk
- Kontakt:
Ania, nie potrafię z ręką na sercu powiedzieć czy w ogóle uzasadniał. Wykład trwał od rana do późnego popułudnia, a mnie siłą rzeczy bardziej interesowały inne aspekty rozrodu psów, niż jakość nasienia, morfologia plemników czy sposoby przechowywania i transportu. W każdym razie w materiałach, które zechciał był udostępnić jest sama tylko konkluzja bez uzasadnienia.Ania W pisze:A jak to uzasadniał?
Pzdr.
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Wyjątkowa sytuacja....
odnaleziony gdzieś jakiś jedyny potomek doskonałej linii....w wieku nie dającym mu już szans na zdobycie uprawnień, ale z badaniem nasienia i możliwością przekazania genów...
nie przekładajmy wszystkiego na ogary..regulamin jest dla wszystkich psów...
nawet dla cziłały
Panu profesorowi zapewne chodziło zdrowie przyszłego reproduktora...żeby w młodocianym wieku nie nabawił się kontuzji
na świecie kryje się regulaminowo 12 miesięcznymi psami....nie jest to jakimś szczególnym wyjątkiem
odnaleziony gdzieś jakiś jedyny potomek doskonałej linii....w wieku nie dającym mu już szans na zdobycie uprawnień, ale z badaniem nasienia i możliwością przekazania genów...
nie przekładajmy wszystkiego na ogary..regulamin jest dla wszystkich psów...
nawet dla cziłały

Panu profesorowi zapewne chodziło zdrowie przyszłego reproduktora...żeby w młodocianym wieku nie nabawił się kontuzji

na świecie kryje się regulaminowo 12 miesięcznymi psami....nie jest to jakimś szczególnym wyjątkiem
- ogończyk
- Kontakt:
Ha, wychodzi na to, że Profesor sobie jaja robił, i tak sobie bleblał, a ja-matołek wziąłem to na poważnie...weszynoska pisze: Panu profesorowi zapewne chodziło zdrowie przyszłego reproduktora...żeby w młodocianym wieku nie nabawił się kontuzji![]()

W sumie to i przy pierwszej cieczce sucz może zaciążyć, więc może czekanie do drugiej, czy trzeciej to też mit i dowcip?
Pzdr.
Myślę, że jeżeli są odstępstwa od eksterieru to jeszcze pół biedy ..gorzej jak pociąga to zdrowie za sobą.aganowaczek pisze: Jeśli nie spełnia eksterierowo i psychicznie wzorca ogara toco innego spełnia?
Ja patrząc z perspektywy ogarów nie jestem ortodoksem jeżeli chodzi o konieczność jakiejś strasznej selekcji na wstępie, bo i tak wybory dla osób, którym chce się szukać i kombinować nie są łatwe.No ale jakieś kryteria uprawnień powinny być oficjalnie zachowane. I najmniej mnie oburza obniżenie wieku psa do krycia...tylko, że z jednej strony w moim odczuciu zamyka się furtkę dla agresji ( i jak najbardziej ok) a z drugiej otwiera bramę dla "wyjątkowo uzasadnionych przypadków"

Z tego co napisałeś to nie są jaja ale zdanie TEGO profesora. Inny może mieć zupełnie inne- mniej lub bardziej jajcarskie.ogończyk pisze: Ha, wychodzi na to, że Profesor sobie jaja robił, i tak sobie bleblał, a ja-matołek wziąłem to na poważnie...![]()

Zastanawiały mnie po prostu argumenty jakie przemawiają wskazaniem tych 17-19 miesięcy na gotowość do krycia ,skoro 12 miesięcy się nie nadaje.
Oczywiście pies wielkości ogara ( i późno dojrzewający) 12 miesięczny jest jeszcze w fazie rozwoju - w małych rasach wygląda to trochę inaczej. Ale z drugiej strony o rocznym ogarze już coś można powiedzieć...chociaż większość samców najlepiej wygląda po ukończeniu 2 roku życia, a charakter to nawet po 3 roku wychodzi

Oj to chyba zbyt daleko idące porównanieogończyk pisze: W sumie to i przy pierwszej cieczce sucz może zaciążyć, więc może czekanie do drugiej, czy trzeciej to też mit i dowcip

Myślę, że dla psa mimo oczywistego wydatku energetycznego

Osobiście gdybym widziała sens pokryłabym rocznym psem, ale na pewno nie pokryłabym rocznej suki.