Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Post autor: qzia »

Nie znam zasad panujących na wystawach ale czy te karty oceny trafiają potem do macierzystego oddziału do tzw "sztywnej karty psa"? Czy zostają w papierach wystawowych? Kto będzie się zajmował weryfikacją takich ocen? Sama "agresja" pewnie nie wystarczy do dyskwalifikacji jako repa.
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

qzia pisze: :piwko: Co do mentalności sędziów :mysl_1: skoro nam się nie podobają, to czemu sami nie zostaniemy sędziami. :niewka: :niewka:
Jak kiedyś będzie okazja :piwko: to pogadamy o tym dlaczego mój indeks asystencki wylądował w szufladzie ;).

A inne ciekawostki z regulaminu:

"2. Dopuszcza się do kryć psa w okresie przejściowym od 12 miesiąca do 18 miesiąca, który uzyskał w klasie młodzieży od co najmniej dwóch sędziów trzy oceny minimum doskonałe w tym jedną na wystawie międzynarodowej lub klubowej, na podstawie adnotacji w rodowodzie i karcie sztywnej „Okres warunkowy”, jak w pkt. 1.
Dalsze używanie psa do kryć wymaga uzyskania ocen co najmniej doskonałych po ukończeniu 15 miesięcy, pkt 1."

"1. Hodowca ma prawo do:
d) w wyjątkowo uzasadnionych przypadkach wystąpić do macierzystej Oddziałowej Komisji Hodowlanej o wyrażenie zgody na krycie psem, który nie spełnia wymogów hodowlanych."
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Jak kiedyś będzie okazja :piwko: to pogadamy o tym dlaczego mój indeks asystencki wylądował w szufladzie ;).
i mój :piwko:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
ogończyk
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: ogończyk »

Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić, jak pięciolatkowi, (którym najwyraźniej jestem :shock: ) o co tutaj chodzi?

Rozumiem eliminowanie agresji, rozumiem wyjątkowość wyjątków ( choć dla jednego każde własne zaniedbanie zawsze będzie "wyjątkowo uzasadnioną okolicznością" do mimo wszystko trumfalnych fanfar, a inny będzie płonął ze wstydu i czegoś się na resztę życia nauczy), ale na litość Boga!
Byłem nie tak dawno na wykładzie prof. Niżańskiego z wroclawskiej Katedry Rozrodu, (wspominam o tym, żeby było jasne, iż nie chodzi tu o takie czy inne przepisy i regulaminy, takiego czy innego stowarzyszenia, tylko o wiedzę stricte medyczną) i Profesor a'propos samców wyraźnie stwierdził, że aczkolwiek dojrzałość płciową osiągają w wieku ok. 9 miesięcy, to do pierwszego krycia "nadają się" najwcześniej w wieku 17-19 miesięcy. Skoro tak, to ja pytam CO TO ZA SKANDALICZNA HUCPA z regulaminową możliwością krycia rocznym psem?

Naprawdę nie rozumiem.

Pzdr.
"...Czasem, psy dojadają po nas. Czasami my po psach...."
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

ogończyk pisze: Profesor a'propos samców wyraźnie stwierdził, że aczkolwiek dojrzałość płciową osiągają w wieku ok. 9 miesięcy, to do pierwszego krycia "nadają się" najwcześniej w wieku 17-19 miesięcy.
A jak to uzasadniał?
Awatar użytkownika
aganowaczek

Post autor: aganowaczek »

hania pisze:"1. Hodowca ma prawo do:
d) w wyjątkowo uzasadnionych przypadkach wystąpić do macierzystej Oddziałowej Komisji Hodowlanej o wyrażenie zgody na krycie psem, który nie spełnia wymogów hodowlanych."
A ja powyższego nie rozumiem. Skoro pies nie spełnia "wymogów hodowlanych" to rozumiem, że między innymi nie spełnia doskonale wzorca rasy, tak? Czyli jakie to mogłyby być te uzasadnione przypadki? Jeśli nie spełnia eksterierowo i psychicznie wzorca ogara to :niewka: co innego spełnia?
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

Ania W pisze:A jak to uzasadniał?
Ania, nie potrafię z ręką na sercu powiedzieć czy w ogóle uzasadniał. Wykład trwał od rana do późnego popułudnia, a mnie siłą rzeczy bardziej interesowały inne aspekty rozrodu psów, niż jakość nasienia, morfologia plemników czy sposoby przechowywania i transportu. W każdym razie w materiałach, które zechciał był udostępnić jest sama tylko konkluzja bez uzasadnienia.
Pzdr.
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

Wyjątkowa sytuacja....

odnaleziony gdzieś jakiś jedyny potomek doskonałej linii....w wieku nie dającym mu już szans na zdobycie uprawnień, ale z badaniem nasienia i możliwością przekazania genów...

nie przekładajmy wszystkiego na ogary..regulamin jest dla wszystkich psów...

nawet dla cziłały :gleba:

Panu profesorowi zapewne chodziło zdrowie przyszłego reproduktora...żeby w młodocianym wieku nie nabawił się kontuzji :mrgreen:

na świecie kryje się regulaminowo 12 miesięcznymi psami....nie jest to jakimś szczególnym wyjątkiem
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
ogończyk
Kontakt:

weszynoska pisze: Panu profesorowi zapewne chodziło zdrowie przyszłego reproduktora...żeby w młodocianym wieku nie nabawił się kontuzji :mrgreen:

na świecie kryje się regulaminowo 12 miesięcznymi psami....nie jest to jakimś szczególnym wyjątkiem
Ha, wychodzi na to, że Profesor sobie jaja robił, i tak sobie bleblał, a ja-matołek wziąłem to na poważnie... :placzek:

W sumie to i przy pierwszej cieczce sucz może zaciążyć, więc może czekanie do drugiej, czy trzeciej to też mit i dowcip?

Pzdr.
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

aganowaczek pisze: Jeśli nie spełnia eksterierowo i psychicznie wzorca ogara to :niewka: co innego spełnia?
Myślę, że jeżeli są odstępstwa od eksterieru to jeszcze pół biedy ..gorzej jak pociąga to zdrowie za sobą.

Ja patrząc z perspektywy ogarów nie jestem ortodoksem jeżeli chodzi o konieczność jakiejś strasznej selekcji na wstępie, bo i tak wybory dla osób, którym chce się szukać i kombinować nie są łatwe.No ale jakieś kryteria uprawnień powinny być oficjalnie zachowane. I najmniej mnie oburza obniżenie wieku psa do krycia...tylko, że z jednej strony w moim odczuciu zamyka się furtkę dla agresji ( i jak najbardziej ok) a z drugiej otwiera bramę dla "wyjątkowo uzasadnionych przypadków" :niewka: Toż do tego worka można wrzucić właściwie wszystko...zależy jaki dar wyjątkowego uzasadniania posiada osoba składająca ów wniosek ;)

ogończyk pisze: Ha, wychodzi na to, że Profesor sobie jaja robił, i tak sobie bleblał, a ja-matołek wziąłem to na poważnie... :placzek:
Z tego co napisałeś to nie są jaja ale zdanie TEGO profesora. Inny może mieć zupełnie inne- mniej lub bardziej jajcarskie.;)
Zastanawiały mnie po prostu argumenty jakie przemawiają wskazaniem tych 17-19 miesięcy na gotowość do krycia ,skoro 12 miesięcy się nie nadaje.
Oczywiście pies wielkości ogara ( i późno dojrzewający) 12 miesięczny jest jeszcze w fazie rozwoju - w małych rasach wygląda to trochę inaczej. Ale z drugiej strony o rocznym ogarze już coś można powiedzieć...chociaż większość samców najlepiej wygląda po ukończeniu 2 roku życia, a charakter to nawet po 3 roku wychodzi ;)
ogończyk pisze: W sumie to i przy pierwszej cieczce sucz może zaciążyć, więc może czekanie do drugiej, czy trzeciej to też mit i dowcip
Oj to chyba zbyt daleko idące porównanie ;)
Myślę, że dla psa mimo oczywistego wydatku energetycznego ;) krycie nie jest taki obciążeniem jak dla suki donoszenie np. 10 szczeniaków, poród i odkarmienie. Ciąża i poród także wiąże się z ciut większą liczbą możliwych komplikacji niż sam jej wstęp.
Osobiście gdybym widziała sens pokryłabym rocznym psem, ale na pewno nie pokryłabym rocznej suki.
ODPOWIEDZ