Dwór z Szablami
-
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
Re: Dwór z Szablami
Serce mi mówi: zostaw 10! 

-
- Kontakt:
Mi tez podobają się te brązowe maluchy i mam takie też i to są te największe 500g , ale mam informacje, że wyżej cenione na wystawach są te z czarnym nieprzesianą siercią jako dorosłe czyli te czarne jako małe.
Grażyna pisze:...wyżej cenione na wystawach są te z czarnym nieprzesianą siercią jako dorosłe czyli te czarne jako małe.

Tu- bez względu na kolor urodzeniowy- i tak czas pokaże.
W wieku ok 6 tyg- możesz przeprowadzić test PAT (wklep w wyszukiwarkę testy dla szczeniąt a go znajdziesz- zobaczysz co i jak), ale i tak temperament ocenisz sama Ty (czyli hodowca)
To najlepsza moja rada była

Na jaką literkę będą imiona?
-
- Kontakt:
Miot będzie na M od Muzy:
chłopcy to:
1/Mirarz,2/ Monsun, 3/Mars,4/ brakuje jednego imienia
dziewczęta:
1/Modra, 2/Mantra,3/ Magia,4/ Mgła,5/ Mila,6/ brakuje
jednego imienia
Ciekawe, jest to, co piszesz o umaszczeniu i zgodności charakteru.
Muza jest ogólnie łagodna.
Ale nigdy nie wiadomo.
Czy w takim razie suka, która nie byłaby dzieckiem Muzy byłaby lepszym rozwiązaniem czy jeszcze gorszym pod kątem ewentualnych kłótni
w stadzie 
chłopcy to:
1/Mirarz,2/ Monsun, 3/Mars,4/ brakuje jednego imienia

dziewczęta:
1/Modra, 2/Mantra,3/ Magia,4/ Mgła,5/ Mila,6/ brakuje

Ciekawe, jest to, co piszesz o umaszczeniu i zgodności charakteru.

No to mamy dwie Magie i dwie Modre w jednym roku 
Ja myślę, że nikt nie da gwarancji że akurat TO szczenię / rozwiązanie będzie najlepsze.
Ja bym wybierała zdrowego, mocnego, proporcjanolnego szczeniaka, który jest zrównoważony ...albo ma to "coś".
Tylko to i tak niczego nie zagwarantuje za miesiąc, dwa...za rok. Myślę, że osoby, które miały okazję śledzić rozwój wielu miotów mają bardziej wyrobione oko ale tak jak pisała bea wyboru nie da się zrobić tylko na podstawie zdjęć. Najprawdopodbniej i tak któreś ze szczeniąt będzie waszym ulubieńcem więc myślę, że problem się sam rozwiąże.
A co do relacji suka - szczenię to jeżeli suka jest łagodna i nie jest zaborcza to nie powinno być problemów z przyjęciem ani nowego psa w domu ani w przypadku gdy jedno ze szczeniąt zostaje.

Ja myślę, że nikt nie da gwarancji że akurat TO szczenię / rozwiązanie będzie najlepsze.
Ja bym wybierała zdrowego, mocnego, proporcjanolnego szczeniaka, który jest zrównoważony ...albo ma to "coś".
Tylko to i tak niczego nie zagwarantuje za miesiąc, dwa...za rok. Myślę, że osoby, które miały okazję śledzić rozwój wielu miotów mają bardziej wyrobione oko ale tak jak pisała bea wyboru nie da się zrobić tylko na podstawie zdjęć. Najprawdopodbniej i tak któreś ze szczeniąt będzie waszym ulubieńcem więc myślę, że problem się sam rozwiąże.
A co do relacji suka - szczenię to jeżeli suka jest łagodna i nie jest zaborcza to nie powinno być problemów z przyjęciem ani nowego psa w domu ani w przypadku gdy jedno ze szczeniąt zostaje.
Nie ma recepty, jednak możemy wiele zaobserwować. Ogary- mają różne charaktery i usposobienie i temperament. Jak podrosną małe- to zaobserwujesz różne układy i układziki, i to że i między nimi są sympatie większe lub mniejsze
.
W miocie E- np "parą" do Eleganta była Euforia (bardzo się kochały jako szczęnięta, bawiły się najczęściej razem i spały zazwyczaj przytulone)- wybrały się i to im zostało. Mam oba obok w Wwie (tak chciałam) i się spotykają często i nadal "miłują" (jak mówi moja mama
). Gdy są razem- to widać wyraźnie jak się zgadzają (współpracują nieprawdopodobnie). Sympatia pozostała? Wg mnie, jest tu (bardzo) coś na rzeczy
U BarDuniów- obie suczki Tańcza i Trojka były nierozłączne i było to bardzo wyraźne do zaobserwowania (szkoda, że są na dwóch krańcach Polski i nie mają możliwości spotkań)- ale akurat Dunia żadnego ze szczeniąt tak wyraźnie nie preferowała (jak Monia), jednak z obu dziewczyn wybierała Trojkę i to też można było zauważyć.
Ja mam dwie suki nie spokrewnione. Myślę, że na ostatnie pytanie najlepiej by Ci odpowiedziała Hania czy MagdaM.
Mamy bardzo fajne pozbierane imiona na tym forum- zajrzyj na temat Dorob o imionach dla ogara.

W miocie E- np "parą" do Eleganta była Euforia (bardzo się kochały jako szczęnięta, bawiły się najczęściej razem i spały zazwyczaj przytulone)- wybrały się i to im zostało. Mam oba obok w Wwie (tak chciałam) i się spotykają często i nadal "miłują" (jak mówi moja mama

Ja mam dwie suki nie spokrewnione. Myślę, że na ostatnie pytanie najlepiej by Ci odpowiedziała Hania czy MagdaM.
Mamy bardzo fajne pozbierane imiona na tym forum- zajrzyj na temat Dorob o imionach dla ogara.
-
- Kontakt:
Ciekawe, że imiona Modra i Magia ktoś też wymyślił. Wymyślaliśmy je od serca, co nam w duszy gra nigdzie nie zaglądając. Widać ogarowcom podobnie w duszach gra.
I tak jeszcze nam brakuje 2. Trzeba się chyba będzie zdać na posiłki.
To trudne
wymyśleć klimatyczne imiona na jedną literę.
Co do wyboru suczki dzięki za rady. Wszyscy wydają sie mieć rację.

Co do wyboru suczki dzięki za rady. Wszyscy wydają sie mieć rację.

To jak ma być magicznie to zrezygnuj z (tak wyeksploatowanej
) Magii a za to może nazwij pieska MAG lub MAGIK (nie było w ogarach takiego imienia)- i już masz to 1 brakujące (świetne!) ogarze imię.
A imię Modra zamień na Modraszka...? Też nie było.
A dla suczki? To znaczy wtedy dla dwóch?
Suczki są takie słodkie. Może coś delikatnego? Macierzanka, Margerytka..

A imię Modra zamień na Modraszka...? Też nie było.
A dla suczki? To znaczy wtedy dla dwóch?
Suczki są takie słodkie. Może coś delikatnego? Macierzanka, Margerytka..

Mag też był ...w tym samym miocie co Magia i Modra (Ogarzy Gon);)
W sumie to Modra jest nawet trzecia w ostatnich latach
Co do imion to ja starałabym się unikać imion "chodzących" w ostatnich latach, żeby zwyczajnie potem psy się nie myliły. Oczywiście to żadna tragedia jak się powtórzą - już się zdarzało (Nowi właściciela i tak często je zmieniają). Ja mam w zwyczaju posługiwanie się imionami papierowymi bo te nowe niewiele mi mówią. Unikałabym jedynie imion zbyt wymyślnych bo te na bank zostaną zmienione a i ludziom "siedzącym" w temacie trudno zapamiętać.
W sumie to Modra jest nawet trzecia w ostatnich latach

Co do imion to ja starałabym się unikać imion "chodzących" w ostatnich latach, żeby zwyczajnie potem psy się nie myliły. Oczywiście to żadna tragedia jak się powtórzą - już się zdarzało (Nowi właściciela i tak często je zmieniają). Ja mam w zwyczaju posługiwanie się imionami papierowymi bo te nowe niewiele mi mówią. Unikałabym jedynie imion zbyt wymyślnych bo te na bank zostaną zmienione a i ludziom "siedzącym" w temacie trudno zapamiętać.
AniuW- tak samo mam ja
. I chyba wszyscy. Jak się bierze imię "starych ogarów"- to jest w porządku i nawet fajnie dać imię na znamienitego przodka. Co innego teraz. Myli się to potem niesłychanie.
Mag był? To może w takim razie Magik?
Mam jeszcze dla suczki : Misja

Mag był? To może w takim razie Magik?
Mam jeszcze dla suczki : Misja