Ale jeszcze na łowieckim na fali tematu znalazłam :
Autor: pięta
Data: 23-09-13 16:57
[Wersja do wydruku]
Wielokrotnie pisałem tu kolegom przy okazji ich pytań o dobór "surowców " na sporządzanie ""PYSZNYCH "" nalewek powtórzę jeszcze raz : z owoców Jałowca , kaliny ,derenia świdwy,ligustru ,,bzu hebd, wiciokrzewów wszystkich gatunków oraz ziela piołunu jak również kilku innych mniej pospolitych innych trujących gatunków roślin /ich owoców i części zielnych / nie stosujmy do wyrobu nalewek i jakichkolwiek soków jeśli mamy jeszcze zdrową wątrobę i nerki . jest wiele innych smaczniejszych owoców do sporządzania soków i nalewek . Dla tych którzy nie za wiele wiedzą o botanice polecam klucze do oznaczania roślin/ chociażby taki podręczny prof. Rostafinskiego / są nawet z kolorowymi rycinami nauczcie się rośliny rozpoznawać oraz wyczytacie tam jakie maja zastosowanie przede wszystkim dowiecie się czy nie maja właściwości trojących .DB
Te pogrubione próbowałam....czyli robi się z różnych rzeczy

A człowiek nieświadomy...