Dziwna wystawa...
Dawno nie byłam na wystawie i nieco się zagubiłam...
Sędzia... Nie chcę oceniać werdyktów ale zasady sędziowania. Np. KasiaG napisała, że i Magnus, i Doris mają Zw.Mł. Ja nie zauważyłam porównania o NJwR... Nawet jeśli było np. po ocenie młodzieży suk, to NJwR czyli Magnus nie został poproszony do porównania o Rasę. Była tylko Iskra i Lokis. Tak jak się spodziewałam i powiedziałam: wygrała młodość.
Sędzia miał bardzo zieloną pisareczkę i była masa błędów w kartach. Wiedząc, że dziewczyna nie kuma powinien szczególną uwagę przywiązywać do tego, co podpisuje. Ja miałam w karcie BOB-a, natomiast nie miałam CWC. Sędzia sędziował kolejną rasę gdy podeszłam prosić o poprawę kart. Przy okazji nauczona (dużo po czasie) zachowaniami Kuby i Zbyszka

spytałam pro forma, czy Lokis jako pies użytkowy może wystąpić w finałach (byłam przekonana, że i Impresja, i Lokis mają prawo do finałów). Na co sędzia stwierdził, że POWINIEN zrobić porównanie użytków

(pies, suka) dowołał Impresję i w czasie sędziowania innej rasy wybrał sic! Najlepszego Użytka w Rasie

- nawet DOPISAŁ ten tytuł do karty!

Nadal jestem zszokowana!
Odnośnie błędów w kartach: przy mnie przyszła dziewczyna wystawiająca goldena w juniorach z prośbą, żeby otrzymane od sędziego CWC zamienić na Zw.Mł.
Odnośnie błędów sędziego: koleżanka wystawiała pierwszy raz weimarkę w szczeniakach; oprócz niej w rasie był jeszcze chłopak z baby-boyem. Sędzia ZROBIŁ porównanie... klas... dopiero po nachalnej interwencji dotarło do niego, że to różne klasy i jednemu należy się NBwR, a drugiej NSzwR.
Ot! ciekawostki... Nawet nie chcę myśleć ile jeszcze takich perełek było...
A z ogarzej ferajny: Magnus fajnie się rozwija, Danger - solidny grubokościsty pies ale, niestety!, też solidnie przekarmiony, za to bardzo spodobał mi się Zatrop. Doris - strasznie chuda... podkasanie, kosteczki do policzenia, myślałam, że ona poluje i tak mocno eksploatuje się w lesie, ale jej właściciel nie jest myśliwym. Iskra szczególnie wpadła w oko... Lokisowi, a mnie Impresja. Gala fajnie się pozbierała po maluchach.
Impresja dostała ostatnie CWC potrzebne do Ch.PL. - Gratulacje dla nowej Championki!
W pierwszym poście wpisałam kompletne wyniki.
Miejsce wystawy - SUPER! W parku pośród drzew upał nie był taki straszny. Gorzej jeśli chodzi o wyboje na ringu, ale sędzia nie kazał zbyt dużo biegać.
Za to Oddział się nie wykazał: nie było żadnych medali za I, II czy III miejsce!

Był tylko medal dla Zwycięzcy Rasy. Szkoda - w końcu medale nie są aż tak drogie, za to fajna pamiątka jest. Nie było nawet dyplomów - nie miał kto wypisać. Na ringu zabrakło koszulek i koleżanka z weimarką dostała tylko gołą kartę