Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Re: Łopatą i grabiamy- czyli czas w ogródku spędzamy
i nie lubią ostrego słonka 

A to pierwsze słyszę ... moje stoją w słońcu cały dzień i nie widzę, żeby im coś szkodziłokasiawro pisze:i nie lubią ostrego słonka

Uprawa:
Wymagania storczyków są bardzo różne. Temperatura powinna być dość wysoka, jednak niektóre odmiany, takie jak Katleja lub Coelogyne, potrzebują nieco niższych w okresie spoczynku. Są także odmiany, które preferują niższą temperaturę przez cały rok np. Cymbidium . Wolą stanowiska dobrze oświetlone. Lubią miejsca bardzo wilgotne, dlatego niektóre odmiany muszą być trzymane w specjalnie do tego przeznaczonych orchidariach. Podlewamy wodą miękką o temperaturze pokojowej. Storczyki nie znoszą wody twardej. Podlewamy za każdym razem, kiedy podłoże nie jest wilgotne. Nawozimy mało, mocno rozcieńczonymi nawozami.

U mojej mamy podlewane głównie tradycyjnie, stoją na oknie południowym (no może lekko zachodnim) więc słońce ostre...A u mnie przy wschodnim i kąpielach w misce zawsze porażka 

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
to moje ogrodowe kwiaty w pełnym skrócie:
będzie więcej fotek mam nadzieję, tylko czasu muszę poszukać trochę.
O storczykach wyczytałam tak, poza tym faktycznie moje na południowo-zachodnim oknie latem nie rosną, za to zima wtedy tam szaleją. Na lato staram się je wyprowadzać na północne okno. Kiedyś miałam różne trudniejsze odmiany storczyków, ale mój brak czasu na pielęgnowanie nie działał na nie dobrze. Teraz wszystkie moje felki wypuszczają nowe kłącza z pączkami.
będzie więcej fotek mam nadzieję, tylko czasu muszę poszukać trochę.
O storczykach wyczytałam tak, poza tym faktycznie moje na południowo-zachodnim oknie latem nie rosną, za to zima wtedy tam szaleją. Na lato staram się je wyprowadzać na północne okno. Kiedyś miałam różne trudniejsze odmiany storczyków, ale mój brak czasu na pielęgnowanie nie działał na nie dobrze. Teraz wszystkie moje felki wypuszczają nowe kłącza z pączkami.
Różyczka, hortensja ( nie wiem jaka była wsadzona ale ma niesamowicie nasycony kolor który robi super wrażenie na tle intensywnie zielonych liści) i tegoroczna chluba (tfu,tfu) - lilia, która wybujała na jakieś przynajmniej 1,70 m
-wyższa ode mnie. Czekam aż zakwitnie 

- Załączniki
-
- kw1.jpg (134.99 KiB) Przejrzano 1624 razy
-
- kw2.jpg (241.3 KiB) Przejrzano 1622 razy
-
- kw3.jpg (173.1 KiB) Przejrzano 1621 razy
Kolor hortensji - cudo!
To i ja się dorzucę z lipcowym odródkiem
To i ja się dorzucę z lipcowym odródkiem

Byleby w sercu ciągle maj!
- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Ewka piękny ogród, nie ma Ciebie na forum ogrodniczym?