
Ogórki małosolne
- aganowaczek
- Posty: 4360
- Rejestracja: poniedziałek 18 sty 2010, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Koziegłówki
Ogórki małosolne
Uwielbiam, ale nigdy nie robiłam. Wrzućcie proszę sprawdzony przepis na powyższe 

Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
- qzia
- Posty: 7820
- Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
- Gadu-Gadu: 9909298
- Lokalizacja: Garwolin
- Kontakt:
Re: Ogórki małosolne
ja też chcę



Re: Ogórki małosolne
Znaczy się chcecie wiedzieć jak się kisi ogórki?
Bo nie wiem czy jest inna metoda ale małosolne to u mnie w domu niedokiszone kiszone
Ja lubię nieduże, twarde ogórki . Do słoika ładuję z dodatkiem korzenia chrzanu, koprem (u mnie na bazarku są gotowe zestawy chrzan + koper), czosnku ( obrane ząbki w całości lub na pół). Zalewam gorącą wodą z solą (ja tak łyżka soli na litr...pełniejsza łyżka
)...i to wszystko chyba.
Wiem, że niektórzy dają jeszcze liść dęby, inni liść wiśni...ja nie.
No i jak chce się przyśpieszyć kiszenie to można ściąć same końcóweczki ogórków. Potem kolejną partię też można włożyć do tej samej wody- też się szybciej zakiszą.
Bo nie wiem czy jest inna metoda ale małosolne to u mnie w domu niedokiszone kiszone

Ja lubię nieduże, twarde ogórki . Do słoika ładuję z dodatkiem korzenia chrzanu, koprem (u mnie na bazarku są gotowe zestawy chrzan + koper), czosnku ( obrane ząbki w całości lub na pół). Zalewam gorącą wodą z solą (ja tak łyżka soli na litr...pełniejsza łyżka

Wiem, że niektórzy dają jeszcze liść dęby, inni liść wiśni...ja nie.
No i jak chce się przyśpieszyć kiszenie to można ściąć same końcóweczki ogórków. Potem kolejną partię też można włożyć do tej samej wody- też się szybciej zakiszą.
- Paula
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 1600
- Rejestracja: wtorek 14 paź 2008, 21:24
- Gadu-Gadu: 3818816
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Ogórki małosolne
Do tego gorczyca, ziele angielskie i liście laurowe. Liść jest w zestawach - u nas też wędruje do słoja.Ania W pisze:Ja lubię nieduże, twarde ogórki . Do słoika ładuję z dodatkiem korzenia chrzanu, koprem (u mnie na bazarku są gotowe zestawy chrzan + koper), czosnku ( obrane ząbki w całości lub na pół). Zalewam gorącą wodą z solą (ja tak łyżka soli na litr...pełniejsza łyżka )...i to wszystko chyba.
Wiem, że niektórzy dają jeszcze liść dęby, inni liść wiśni...ja nie.
Pozdrawiamy,
Paula & Świtun
Paula & Świtun
- qzia
- Posty: 7820
- Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
- Gadu-Gadu: 9909298
- Lokalizacja: Garwolin
- Kontakt:
Re: Ogórki małosolne




Re: Ogórki małosolne
Ja bez liścia i ziarenek różnych robię
Jakoś ta część zawsze mi się bardziej z konserwowymi i octem kojarzyła 


- aganowaczek
- Posty: 4360
- Rejestracja: poniedziałek 18 sty 2010, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Koziegłówki
Re: Ogórki małosolne
Dzięki wielkie
To też przepisy na moim poziomie
Jutro na zakupy i heja z tym koksem

To też przepisy na moim poziomie

Jutro na zakupy i heja z tym koksem

Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK 
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136

Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
Re: Ogórki małosolne
Ja wrzucam jeszcze papryczkę chilli, Ogórki mają wtedy bardziej wyrazisty smak i na prawdę super smakują.
Kolejne partie zalewam wodą z solą i tylko dolewam szklankę wody z poprzedniego słoja.
Szybciej zachodzi proces kiszenia.
Kolejne partie zalewam wodą z solą i tylko dolewam szklankę wody z poprzedniego słoja.
Szybciej zachodzi proces kiszenia.


- miszakai
- Posty: 4790
- Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Bory Tucholskie
- Kontakt:
Re: Ogórki małosolne
jutro wstawiam ogóry z kradzionym koprem, tym z fotki na blogu ale maku nie dodam


