Majorowe nastroje (Ugryź Na Tropie)

Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Majorowe nastroje (Ugryź Na Tropie)

Post autor: Ania W »

No niestety....bywa. Powiedzmy trudny wiek trzylatka :/
A niedawno rozmawiałam z właścicielką Uciechy i ona też weszła w tę fazę.
Mam wrażenie, że takie zachowania tym bardziej nasilone im mniejszy kontakt z innymi psami- bo te to szybko powiedzą, że sobie nie życzą i to w sposób czytelny dla szczeniaka.
Nasza reakcja może czasami sprawiać wrażenie, że się super bawimy ( piski, machania rękami, ucieczka....ogólne zamieszanie ;) )
Ja często używam porównań do dzieci z racji wykształcenia ale też obserwacji. To trochę tak jak właśnie z takim 3latkiem - jak się rozkręci w zabawie to czasami po prostu nie umie ogarnąć emocji i doprowadzić się do pionu.
Łoza wprawdzie nie miała aż takich zapędów ale jakieś tam głupawki pamiętam ;) Z tym, że ona naprawdę dużo czasu spędzała z innymi psami. Teraz jak obserwuje ją i Umyka to z kolei nawet jak on próbuje ją podgryzać to szybko ma mówione, że nie...i nie nakręca się - odpuszcza.Tylko nam trudno przenieść psie zachowania na nasze interakcje.
Myślę, że proponowanie mu jakiegoś zachowania zastępczego jest bardzo dobrym pomysłem.

Wyrośnie...
Awatar użytkownika
Marta A

Post autor: Marta A »

No właśnie, ja też jestem zdania, że gdyby miał kontakt z innymi psami, to te zabawowe zasady szybciej by opanował!

Na spacery zakładam stały zestaw "podarciuchów", bo inaczej, to szafa by mi się nieźle przerzedziła :)
A może to jest właśnie dobry sposób na pozbycie się nadmiaru "szmatek", których prawie nigdy się nie nosi? :tia:

Dziś było lepiej! Uwierzycie, że trafiliśmy na tę samą purchawę co ostatnio? Jakieś niedojedzone przez Majora resztki, haha:) Ale o dziwo dał się skusić na smaczka, ja zręcznym ruchem wyjęłam grzyba z pyska, pochwaliłam i po wszystkim.

W taki upalny dzień najlepszy jest spacer do rzeki :marzyc:
Nie byłam pewna, jak się zachowa, więc na smyczy niestety przy samej wodzie, następnym razem chyba spuszczę.
Wyrywał się, żeby z mostu skoczyć! Jak mam to rozumieć?? :placzek:
Załączniki
rzeka.jpg
rzeka.jpg (213 KiB) Przejrzano 1031 razy
rzeka2.jpg
rzeka2.jpg (206.18 KiB) Przejrzano 1031 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

Marta A pisze: Wyrywał się, żeby z mostu skoczyć! Jak mam to rozumieć?? :placzek:
Może poczuł się niekochany po odebraniu purchawki i chciał popełnić samobójstwo? :gleba:
Jeśli chodzi o odbieranie różnych dziwnych rzeczy z paszczy to u mnie jako zachęta doskonale sprawdzają się suszone kawałki piersi z kurczaka (po za poleceniem nie rusz i puść, które czekan ma dość dobrze zrobione i generalnie raczej działają, zdarzyło się ze 2 razy, że nie chciał oddać znaleziska). Pierś z kury kroimy w kostkę, na blachę do pieca na 110 st. i tak 90-120 minut i się robią suche, niebrudzące, naturalne smakołyki, baaardzo atrakcyjne dla psa :happy3:
Pozdrawiamy!
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Marta A pisze: Wyrywał się, żeby z mostu skoczyć! Jak mam to rozumieć?? :placzek:
Łoza w jego wieku próbowała popełnić samobójstwo mniej efektownie - skacząc do okopu na poligonie ( takiego z betonowymi płytami , jakieś 1,50 m głębokości). Udało jej się skoczyć i nic sobie nie zrobić ;)

Ja też piekłam mięsa na smaczki tylko kupowałam jakieś wołowe skrawki z tłuszczykiem więc brudzące ;)
No i chyba jakoś krócej piekłam niż 2 h ;)
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj
Gadu-Gadu: 9495783

Post autor: Ola i Dunaj »

Żałują psu wody :foch_1:
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 13373652

Post autor: kasiawro »

Ola i Dunaj pisze:Żałują psu wody :foch_1:
Też o tym pomyślałam :)
Niech skacze, zobaczysz jak ładnie pływa :)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

Ania W pisze:Ja też piekłam mięsa na smaczki tylko kupowałam jakieś wołowe skrawki z tłuszczykiem więc brudzące ;)
No i chyba jakoś krócej piekłam niż 2 h ;)
No właśnie patent na niebrudzące polega na tym, że trzeba wysuszyć - niska temperatura i długi czas, najlepiej z termoobiegiem. Jak kostki kury zmienią kolor na taki ciemno łososiowy to są ok :)
Nie wiem czy to nie powinno być w dziale "wypieki" :roll: :)
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Moja Ajsza w wieku tak pół roku skoczyła z pomostu do wody. :strach_2: Była rzęsa i chyba myślała, że to trawa. Od tego czasu do wody wchodzi tylko po pazurki. Ja bym z mostu też małemu psu nie dała skoczyć. :nunu: Chyba, że wiadomo jak głęboko i czy jest nurt czy nie.
Awatar użytkownika
Marta A

Post autor: Marta A »

Z tego mostu to tak wskakuje się do wody w pół uda, na piaseczek, więc fajnie, ale i tak boję się mu na to pozwolić. Zresztą dziś był "na luzie", wcale nie wariował jakoś. Ja weszłam też do wody, myślałam, że może pójdzie za mną, ale nie. Pobiegł na mostek i stamtąd się ze mną droczył :jezyk_3:
Załączniki
CIMG1126.JPG
CIMG1126.JPG (457.58 KiB) Przejrzano 869 razy
CIMG1132.JPG
CIMG1132.JPG (421.01 KiB) Przejrzano 869 razy
CIMG1140.JPG
CIMG1140.JPG (421.78 KiB) Przejrzano 868 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Jest wiele ogarów, które nie lubią wody. Wydaje mi się, że wręcz większość. Fajnie, że maluch już jako szczeniak oswaja się z wodą. :silacz: W przyszłości jak znalazł.
ODPOWIEDZ