Wzorzec ogara, ocena na ringu, wpływ eksterieru na użytkowość

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: KWPR Radom 19.05.2013r.

Post autor: Iza i Sławek »

Kochani moi forumowicze i forumowiczki !!!
Bo mnie zaraz .....:zly2: ( 10...9...8...7...6...)
Dlaczego sugerujecie mi propagowanie "zatuczonych, ledwo ruszających się egzemplarzy. " ?
Mocny i silny nie są jednoznaczne z obtłuszczonym :zly3:
A pierwotny ogar nie był na zające, bo na zające do chłopi kłusowali lub dzieci szlachty dla zabawy.
Szlachta szła w las na grubego zwierza!!! Z Ogarem!!! Czy w "Panu Tadeuszu" Robak, ratując życie Hrabiemu, powalił zająca ?!!!
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

I proponuję czytanie ze zrozumieniem. -Ogar nie pracuje już w środowisku swoich narodzin, bo to środowisko już praktycznie nie istnieje. Wywołany Fiord nigdy nie pracował i zapewne nie będzie nigdy na polowaniu w pirwotnej puszczy. Ale czy tylko dlatego że mamy inne lasy i teraz bardziej przydatny jest pies o innej charakterystyce to mamy "zakladać kolektory słoneczne na Wawelu"?
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

A na koniec, zanim nas Sołtys nasz miłościwy, za zaśmiecanie wątku w dyby wsadzi....
Chyba mamy inne psy. Moje są wspaniałymi psami rodzinnymi. Luśnia jest nauczycielką, prowadzi zającia z dziećmi w przedszkolach i drużynach zuchowych. A właściciele labków (między innymi hodowcy, do weryfikacji, jak chcesz) podziwiają posłuszeństwo, łagodność i przyjacielskość moich Ogarów (A może to nie ogary, bo się na ludzi i psy nie rzucają... :niewka: )
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
Danuta

Post autor: Danuta »

Qzia, AniaW, Hania - chcecie pilnować wzorca? Ja też! :zgoda:
Ale ja wybiorę z wzorca to, co mnie się podoba, a Wy pomijacie: :jezyk_3:

Wrażenie ogólne: pies średniego wzrostu, silnej i zwartej budowy, o silnym kośćcu i pewnej masie, proporcjonalnych nogach.

Cała sylwetka wskazuje na siłę i wytrwałość, mniej na szybkość.

Głowa: dość ciężka, pysk wydłużony, z przodu tępo zakończony, nie klinowaty ani spiczasty. Fafle grube, zwisające, dolna warga z zajadem zwisającym. Szczęki mocne
Szyja: u nasady przy tułowiu znacznej grubości, silna, muskularna, średniej długości. Podgardle zwisające z dużą ilością fałdowanej skóry.
Tułów: grzbiet długi, szeroki, dobrze umięśniony, zad szeroki, muskularny, klatka piersiowa głęboka, brzuch nie podkasany, boki pełne, słabizny krótkie.
Kończyny tylne: nogi oglądane z boku są odstawione nieco do tyłu (nieco, a nie daleko wyciągnięte), widziane od tyłu są proste, równoległe;

Chód: drobny, powolny, ociężały trucht, podczas polowania szuka i goni w ciężkim galopie.

Owłosienie i umaszczenie: sierść na głowie... krótka i gładka, na pozostałych częściach ciała średniej długości, gruba i twarda; pod włosami okrywowymi gęste, miękkie podszycie. Sierść koloru czarnego lub ciemnoszarego (nie ma mowy o odcieniach brązu) okrywa w kształcie czapraka cały kark, zachodząc nieco na tył głowy, cały grzbiet aż do ogona, boki tułowia i wierzch ogona; podpalanie o odcieniu od ciemnożółtego do mahoniowego; dopuszczalne są: (…) biała plamka (a nie wielka łata) na piersi…...

Mogłabym tak jeszcze wybierać :jezyk_3:

Zgadzam się ze Sławkiem. Przytoczone wstawki z wzorca nie mówią o psie zapasionym, tylko o silnej, mocnej budowie ogara. :mrgreen:

--------------------------------
Edit:
Do cytatów dowolnie przeze mnie wyrwanych z wzorca w trzech miejscach dopisałam własne słowa - są one w nawiasach napisane kursywą. Oczywiście wszystkie pogrubienia i podkreślenia w cytatach - moje ;)
Danuta i Lokis

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

Post autor: panbazyl »

Sławku - dzięki za garść rzeczowych informacji. :szacun_1: Lubię czytać Twoje posty.

Proponuję jednak po raz kolejny przeczytać wzorzec ogara - pomińmy te nieszczęsne kilogramy - ale tak przeczytajcie ze zrozumieniem.

A znajomość historii nie zaszkodzi. Proponuję zapoznać się z mapą Polski nawet tą z czasów międzywojennych. Czy jakieś wnioski się nasuwają?

edit Danuta mnie już uprzedziła w cytatach ze wzorca - dzięki :brawo_1:
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Danuta ani przez chwile nie odnosiłam się do wzorca tylko do tego co pisał Sławek. Nigdy też nie uważałam, że ogar powinien być drobny i lekki. Ale powinien być psem średnim, silnym, zwartym i proporcjonalnym. To powinien być sprawny pies, który pogoni zająca czy uskoczy przed dzikiem a nie molos którego zatrzymają krzaki. Dla mnie pies w okolicach 40 kg zdecydowanie przestaje być psem średnim. Suka taka jak Frajda tez nie jest średnim psem.

Jeżeli wklejasz cytaty z wzorca i robisz jakiś dopisek od siebie to proponuję to zaznaczyć wyraźnie - nie wszyscy znają wzorzec na pamięć i mogą nie wyłapać tego co dopisałaś od siebie.

Sławku jesteś niekonsekwentny. Raz powołujesz się na bory litewskie które stworzyły ogara a za chwilę twierdzisz, że Fiord i tak w takich lasach polował nie będzie. To albo chcemy ogara z litewskich lasów, którego wizję nam przedstawiłeś i z która ja np się nie zgadzam albo ogara który może być przydatny w łowiectwie również współcześnie.
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

Jak dla mnie Danuta doskonale dopisała i pokazała co jest z wzorca a co jej słowami (napisała to kursywą, czyli pochyłym pismem). Jest to czytelne. A znajomość wzorca nie zaszkodzi. Nie jest to jakaś opasła lektura a kartka A4. Polecam przeczytać.

a współczesne łowiectwo... ech.... o tym by księgi pisać a miejsce na psy było by tam znikome a jeśli już to małe rasy, takie myśliwskie popierdółki a nie jakieś ogary. Ogary w myślistwie są dla zatwardziałych twardzieli i miłośników rasy.
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hania

panbazyl pisze:Jak dla mnie Danuta doskonale dopisała i pokazała co jest z wzorca a co jej słowami (napisała to kursywą, czyli pochyłym pismem).
I myśmy się tego domyśliły. Ale ogólnie przyjęte jest, że przy takich dopiskach zaznacza się, że są to dopiski własne.
Jest to czytelne. A znajomość wzorca nie zaszkodzi. Nie jest to jakaś opasła lektura a kartka A4. Polecam przeczytać.
Czytałam wielokrotnie ;). I uważam, że nie powinniśmy wyciągać z wzorca tylko tego co nam pasuje
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

hania pisze:
panbazyl pisze:Jak dla mnie Danuta doskonale dopisała i pokazała co jest z wzorca a co jej słowami (napisała to kursywą, czyli pochyłym pismem).
I myśmy się tego domyśliły. Ale ogólnie przyjęte jest, że przy takich dopiskach zaznacza się, że są to dopiski własne.
no bez przesady. To nie praca naukowa :gleba:
Awatar użytkownika
hania

Nie. Ale takie ogólnie przyjęte zasady obowiązują nie tylko w pracach naukowych - nie wiem np czy jakby to był wzorzec pekińczyka to domyśliłabym się, że są tam wstawki cytującego nie oznaczone jako wstawki.
ODPOWIEDZ