Wzorzec ogara, ocena na ringu, wpływ eksterieru na użytkowość

Moderator: BACHMATsforanemroda

Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Re: KWPR Radom 19.05.2013r.

Post autor: hania »

Słyszę o tym od momentu kupna pierwszego ogara ;)
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Ania W »

No ale póki co zmiany w tym zakresie nie ma...i chodzi o to, że jak zaczniemy w jednych kwestiach (wygodniejszych ) uznawać, że wzorzec obowiązuje, a w innych ( które trudniej przestrzegać ) nie bo są błędy, to i tak efekt będzie taki, że każdy sobie będzie wzorzec traktował wybiórczo.
Jeszcze malutka dygresja - z miotu po Łozie szczeniaka wziął pan, którego siostra miała ogary w latach 70-tych. I jak porównał jej sukę do Łozy to nawet stwierdził, że tamta była jeszcze drobniejsza i generalnie szukał teraz w "tamtym " typie ...
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Jestem zdecydowaną przeciwniczką zmiany wzorca. :nunu: :nunu: Chyba, że rzeczywiście uznamy, że ogar to już w większości pies domowo-kanapowy a nie polujący. Nie lubię wielkich ogarów ale jeśli pies jest przy tym lekki w ruchu, dobrze umięśniony a nie spasiony :strach_2: i proporcjonalnie zbudowany, to nie przeszkadza mi to jakoś bardzo. Zbyszek waży 37-38 kg. Czyli jest właściwie w górnej granicy wzorca, a uważam go za jednego z mniejszych ogarów jakie znam. Zuzia waży około 27-28 kg, a jest delikatną i drobną suczką. Jeśli chcemy, żeby nasz ogar był nadal psem polującym to jednak nie zmieniajmy bardzo wzorca. Boję się, że w ogarach dojdzie do tego do czego doszło w labradorach. Wygrywają wielkie, molosowate, zwaliste psy, które po 3 kółkach na ringu ledwo dyszą i charczą. :placzek: :placzek: W Jaśkowie byłam świadkiem sytuacji jak Jura (chudzinka i szczuplaczek) ledwie zwiał dzikowi :strach_2: , bo nie mógł przedrzeć się przez krzaczory, wcale nie tak gęste. Żaden wielki pies nie miałby szans w tej sytuacji. Oczywiście ogar powinien inaczej pracować niż gończy. Z większym dystansem. Od głowy. Kontrolując zachowanie dzika. Nie oszukujmy się jednak. Wielki i ciężki pies po pogoni lub tropieniu za dzikiem może już nie mieć siły na zwinne manewry i ucieczkę przed postrzałkiem. No i strona czysto praktyczna. Ludzie nie bardzo chcą kupować wielkie psy. Bo to i biegać musi i żre dużo. Nie każdego stać na dodatkową kanapę w domu. ;) Wielki ogar nie będzie cieszył się takim powodzeniem co mały i kompaktowy gończy. :mrgreen: No i może ten wątek gdzieś indziej przeniesiemy bo już chyba uciekła daleko od tematu. :niewka:
Co do koloru oczu to oczywiście lepsze jest ciemne oko, ale jak się już czepiamy wzorca to co z ogarami z wysoko osadzonym i zakręconym ogonem? :jezyk_3:
Awatar użytkownika
panbazyl
Kontakt:

Post autor: panbazyl »

qzia - Zbyszek w tej wadze jest poza granicą nawet tą górną. We wzorcu jest "pies 25-32 kg" więc zacznijmy od dokładnego czytania wzorca. Zuzia również jest juz poza granicą wagową wzorca :tia:
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

:strach_2: :strach_2: Wiedziałam, że to brzydal i do tego zupełnie niezgodny ze wzorcem :placzek: :jezyk_3: :jezyk_3: ale kocham go mimo wszystko. Ciekawe ile waży Drużba? :fiufiu: :fiufiu: ;)
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Aż się poddam gorączce dyskusji.... ;)
Primo: - Ze wzorca oficjalnie zostanie usunięta waga. ( bzdurna, bo nawet charty o podobnym wzroście potrafią wiecej ważyć) Wniosek wg. wiewiórek wpłynie do FCI zaraz po wyborach nowych władz ZKwP czyli ....dwa tygodnie temu ;)
Secundo (lub drugie Primo:) Polecam literaturę kynologiczną (od Ostroroga), historyczną i geograficzną oraz malarstwo w celu uświadomienia sobie pewnych realiów, w jakich kształtowała sie rasa Ogar Polski.
Ogar (historyczny) zawsze był psem dużym, silnym i wytrzymalym o luźnej skórze.
Był też raczej powolnym psem.
Na mapie Rzeczypospolitej szlacheckiej, nie umieszczajmy ogarów na biednym Mazowszu czy na "snobistycznych" wielko i małopolsce.
Ojczyzną Ogara jest Litwa, z jej bagnami, gęstymi puszczami i ogromnymi śniegami zimą.
Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, ale po co Ogarowi szybkość, w miejscu gdzie ledwo można przejść? Po co lekkość w ruchu? Ogar przez śniegi po pas i zarośla szedł jak czołg - do tego potrzebna jest siła i wytrzymałość. Nadmiar skóry chronił ogara przed zadrapaniami. Potężne łapy pozwalały przejść przez bagna. Sadełko chroniło przed zimnem i urazami. Taki był Ogar .
Musimy sobie uświadomić, że Ogar z lat 60-70, ten drobniejszy, nie był prawdziwym ogarem. Brzydko mówiąc, był tylko formą przejściową w rekonstrukcji rasy. Nie wolno też patrzeć przez pryzmat użytkowości obecnie, bo współczesne nam lasy w których odbywają sie polowania, nijak się mają do lasów "narodzin" Ogara Polskiego. Obecne lasy są sztucznie stworzone przez ludzi - Puszcze takie jak Kampinoska, Piska, Kozienicka, Lasy Spalskie i wiele, wiele innych zostały zasadzone. Polskie pierwotne lasy to gęstwiny z ogromną przewagą drzew liściastch, takich jak Grab, Buk, Dąb, Olcha, Osika, Leszczyna. Jodły i Sosny zaczęto sadzić na skalę przemysłową ok 250-200 lat temu.
Pozostałością pierwotnej puszczy jest Las Bielański w Warszawie, częściowo Puszcza Białowieska, częściowo Bory Tucholskie.
Czy powinniśmy chronić dziedzictwo "Szlacheckiego" Ogara, czy może tworzyć sobie rasę według potrzeb i widzimisię ? Będę złośliwy, ale w takim przypadku polecam hodowlę np.krótkowłosych Husky lub Owczarków Kaukaskich w celu lepszego przystosowania do naszego klimatu i wystroju wnętrz. (oraz zainstalowanie kolektorów słonecznych na dachach Wawelu)
S.
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
hania
Gadu-Gadu: 4788548

Post autor: hania »

Iza i Sławek pisze: Ojczyzną Ogara jest Litwa, z jej bagnami, gęstymi puszczami i ogromnymi śniegami zimą.
Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, ale po co Ogarowi szybkość, w miejscu gdzie ledwo można przejść? Po co lekkość w ruchu? Ogar przez śniegi po pas i zarośla szedł jak czołg - do tego potrzebna jest siła i wytrzymałość. Nadmiar skóry chronił ogara przed zadrapaniami. Potężne łapy pozwalały przejść przez bagna. Sadełko chroniło przed zimnem i urazami. Taki był Ogar .
Musimy sobie uświadomić, że Ogar z lat 60-70, ten drobniejszy, nie był prawdziwym ogarem.
Na zające nie polowało się w miejscach gdzie "ledwo można przejść". Czytałam Ostroroga i nie przypominam sobie wytycznych, że ogar ma być ciężki i powolny.
Brzydko mówiąc, był tylko formą przejściową w rekonstrukcji rasy.
Nie wydaje mi się żeby ciężki, masywny, tłusty, pomarszczony i z entropią ogar miał wiele wspólnego ze swoim przodkiem.
Awatar użytkownika
Iza i Sławek
Kontakt:

Post autor: Iza i Sławek »

Haniu, na zające (na równinach) to z chartami...
Ogar był i powinien być silnym i mocnym psem a nie obtłuszczonym molosem. Ogar na tropie pracuje powoli i dokładnie, a nie pędzi na złamanie karku - tak go ukształtowało środowisko. Myślałem że pewne pojęcia są jasne bez dodatkowego tłumaczenia.
Rozumiem że wstawka z entropią była, aby tekst był dłuższy...
S.
Wesna z Gończaków
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Z autopsji wiem, że jak się jest ciężkim i przygrubym to raczej trudno się ze śniegu a tym bardziej z bagna wykaraskać. :jezyk_3: Po drugie. Skoro ogar z Litwy pochodzi to może to wcale nie taka polska rasa jak nam się wydaje. No i z tego co pamiętam, ktoś już tu pisał, że ogar był pierwotnie psem na zające. :niewka: Po trzecie to do pokonywania chaszczy czy krzaków raczej nie tyle potężna masa co silne mięśnie są potrzebne i nijak się to ma do zatuczonych, ledwo ruszających się egzemplarzy. :placzek:
Końcowy wniosek jest taki, że ci którzy układali wzorzec zwyczajnie nie znali historii rasy, Ostroroga, geografii historycznej lub struktury dawnej puszczy. :niewka: Nie bardzo tez rozumiem o co chodzi, bo raczej jestem za trzymaniem się wzorca niż odchodzeniem od niego. Za kultywowaniem użytkowości ogara i zdecydowanie nie lubię wzorca kanapowo-leniwego psa. Choć moje uszatki sypiają na kanapach i się z tym nie kryję. :jezyk_3: ;)
A tak na serio Sławku to nie było mi dane czytać Ostroroga. Z historii tez raczej orzeł nie byłam. Jestem tylko zdecydowanie przeciw grubym, zatuczonym i ociężałym psom, bo zwyczajnie nie jest to zdrowe. Takie psy są smutne i chore. Jest mało entuzjastów rasy. Wydaję mi się, że ogar przetrwa jako pies do czegoś - polowania, sportu, dogtrekkingu, konkursów, ..... niż jako kanapowiec. Nie oszukujmy się. Nie jest to pies "do towarzystwa". Nawet jako pies rodzinny, moim zdaniem, jest jednak mocno kłopotliwy. Nie jest to słodki i posłuszny lab czy golden. Można zmieniać wzorzec ale mądrze. Tak aby pomóc rasie przetrwać a nie zaszkodzić. Wielkie psy są coraz mniej "modne" chyba, że ogara zamienimy w psa stróżującego i skończy na budowach czy parkingach. :placzek:
Howk
Awatar użytkownika
qzia
Kontakt:

Iza i Sławek pisze:Ogar na tropie pracuje powoli i dokładnie, a nie pędzi na złamanie karku - tak go ukształtowało środowisko.
S.
Ten fragment koniecznie trzeba Fiordowi przeczytać. A i mój Ryś też by mógł posłuchać, albo Ajsza.
Ogólnie to chyba się zgadzamy w pewnych kwestiach tylko jak to na ogarkowie, każdy chce mieć swoje zdanie. ;)
Może trzeba wspólnie pomyśleć gdzie jest aktualne miejsce ogara w dzisiejszym komputerowym świecie :zdziw_5: . Nie jest to popularna rasa. I dobrze i źle.
ODPOWIEDZ