Nalewka z korzenia imbiru
W szczelnie zamkniętym naczyniu macerować w ciepłym miejscu przez miesiąc - 25 g zmielonego lub poszatkowanego na małe kawałki imbiru i 5 g kardamonu, zalanych litrem wódki (&0%) zrobionym ze spirytusu.
Przygotować syrop z 1/2 l wody, torebki cukru waniliowego i 20 dkg cukru. Spirytus przefiltrować przez bibułę filtracyjną i wlać do gorącego syropu. Odstawić na 3 miesiące w szczelnie zamkniętych butelkach.
Działanie bakteriobójcze, likwiduje nudności i mdłości, leczy zaburzenia trawienne powodowane małym wytwarzaniem soków żołądkowych. Pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia jelit i wzmacnia żołądek. Poprawia apetyt, działa rozgrzewająco i pomaga przy likwidacji bólów głowy
Pić 30 kropli na niewielką ilość wody lub cukru kilka razy dziennie.
A tu nalewka, na którą nie trzeba czekać
KOKOSOWA
20 dkg wiórków kokosowych zalać szklanką spirytusu i odstawić na dobę.Następnego dnia wiórki odsączyć,przepłukać szklanką wody i dodać mleko skondensowane,jedno słodzone drugie nie,dolać resztę spirytusu.Dodawać ostrożnie(mleka) i powoli bo może się zważyć,można dolać jeszcze wody.Ja nie dodałam i jest naprawdę mocna.Można ją pić zaraz po przygotowaniu więc ja już degustowałam,ale z resztą powstrzymam się ,choć nie wiem jak długo wytrzymam
