Młody pies w typie ogara w schronisku w Nowym Targu

Awatar użytkownika
BasiaM

Re: Młody pies w typie ogara w schronisku w Nowym Targu

Post autor: BasiaM »

Więc tak.

Nie mogę dodzwonić się do aga-ty, które najlepiej wie jakie są warunki w Nowy Targu :niewka: a dobrze byłoby wiedzieć ...

Rozmawiałam z osobą, która prowadzi DT, do którego miałby iść psiak.
W DT jest jeszcze JEDNO WOLNE MIEJSCE. Pies ma zapewnioną opiekę cały czas. Spacery, dobrą karmę, opiekę wet itd.
Koszt to 400 zł z jedzeniem. Na pewno trzeba by zapłacić za pierwszą wizytę u weta, podrzucić coś na pchły i robaki i mieć wielką nadzieję, że pies jest zdrowy i nie wymaga leczenia.

Można zorganizować bazarek albo może kilka osób zadeklaruje wpłaty po 20zł chociaż, regularnie.
Trochę się znów kasy uzbiera.

W opisie było, że do budy wchodzi kto pierwszy ten lepszy, reszta śpi na zewnątrz.
W internecie są różne opinie na temat tego schroniska, jaka prawda może napisze nam aga-ta :prosze_1:

Na pewno prawda jest taka, że ten malec będzie mieć przechlapane jak nikt go stamtąd nie wyciągnie :niewka:

Co du suni z Łodzi ... trzeba się dowiedzieć, czy ona jeszcze tam jest i jakie na prawde są warunki.
Wyczytałam, że były jakieś zarzuty wobec tego zwierzyńca ale w 2009r :zdziw_4:

PS.1. co robimy ???? Jutro muszę dać odpowiedź co z miejscem w DT :dawaj:

PS.2. a może ktoś z ogaromaniaków przygarnie tego malucha ? :prosze_1: :fiufiu:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wigro
Gadu-Gadu: 0

Post autor: Wigro »

Przepraszam że się wtrącam, mimo że nie umiem czytać ze zrozumieniem ani nie jestem "fahowcem" to wiem że do ciepłej budy i michy wchodzi najsilnieszy a reszta ma demokrację, może zdychać gdzie chce.
Basiu Kochanie to nie było do Ciebie, tylko mi przykro że wszystkim bidom nie pomogę, ale w zrzucie jestem.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Kasiawro co do kwestii finansowych też mam duże obawy, 400 zł na miesiąc to dużo a mowa tylko o jednym psie. Zasoby funduszu nie są za wielkie , każdy wpłaca ile może i nie liczyła bym na jakieś extra duże wpłaty . I też jestem za tym żeby każda większa wypłata była dyskutowana no może z wyjątkiem jakiś szybkich akcji do ratowania życia.
Może znalazło by się miejsce tańsze ? czy ktoś takie zna?
Dla skutecznej adopcji DT jest niezastąpiony moim zdaniem. W schronie pies jest w głębokim stresie i nie reaguje normalnie. Łatwo przeoczyć wiele cech. Poza tym DT to także miejsce nauki. Na pewno adopcja jest łatwiejsza i skuteczniejsza z DT.
Także proszę o wypowiedź większej ilości zainteresowanych któremu psu w pierwszej kolejności pomagamy . Ja bym chciała pomóc obu psom ale musiałby się znaleźć tańszy DT.

Małgosia&S&C
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
EiMI

Post autor: EiMI »

My też się przyłączymy do zrzutki.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BasiaM

Myślę, że będzie ciężko znaleźć dom tańszy z jedzeniem dwa razy dziennie.
Worek karmy kosztuje około 120 zł, wiem, że psiaki są bardzo dobrze odżywiane w tym domu.
Reszta kasy idzie na opiekę, hotelowanie itd. , wychodzi około ( niecałe!!! ) 10 zł na dzień.
to chyba nie jest dużo :mysl_1:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA

Post autor: SARABANDA »

Niby masz rację Basiu ale policz jednego psa razy 2-3 miesiące i masz po funduszu, a gdzie drugi pies? a ekstra wydatki ?. Przydała by się obiektywna ocena sytuacji psów w obu schronach, w miarę szybka i nasza decyzja czy wyciągamy jednego i którego? czy dwa jednocześnie.

Małgosia&S&C
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

BasiaM pisze:
Można zorganizować bazarek albo może kilka osób zadeklaruje wpłaty po 20zł chociaż, regularnie.
Trochę się znów kasy uzbiera.
Myślę, że nawet łatwiej uzbierać na konkretny przypadek niż na fundusz ot tak ;)

BasiaM pisze:W internecie są różne opinie na temat tego schroniska, jaka prawda może napisze nam aga-ta :prosze_1:
Ja jeszcze też zasięgnęłam języka ;)
SARABANDA pisze:Niby masz rację Basiu ale policz jednego psa razy 2-3 miesiące i masz po funduszu, a gdzie drugi pies? a ekstra wydatki ?. Przydała by się obiektywna ocena sytuacji psów w obu schronach, w miarę szybka i nasza decyzja czy wyciągamy jednego i którego? czy dwa jednocześnie.
10 zł za dobę ( ja osobiście zawsze wolę umawiać się z hotelem na cenę za dobę- jaśniejszy układ jak dla mnie) to nie jest dużo...ale faktycznie dni lecą czasami nieubłaganie.
Ale z drugiej strony - to nigdy nie zaryzykować bo a nuż finanse się skończą.
Naprawdę nie wiem :niewka:

A o obiektywizm zapewne będzie trudno ...bo i jak tu być obiektywnym.
W przypadku tego psa jest dt i jest on w zasięgu dojazdu.
W przypadku suki sprawa jest nieco trudniejsza...

W każdym razie tak czy siak podstawą działania potem są ogłoszenia - masowe. Z dobrymi zdjęciami.
Awatar użytkownika
BasiaM

Powiem tak ...
ja nie naciskam ale jakoś tak utkwił mi ten psiak w głowie :(

Na funduszu mamy 1406 zł.

Czy organizujemy zbiórkę na Młodego ? i wysyłamy go do DT ?
Nie chcę i nie będę podejmować decyzji sama.
Wiem, że za każdym razem będzie przypadek bardziej lub mniej ważny, mniej lub bardziej ryzykowny,
za każdym razem będą za i przeciw i ryzyko ....
Z drugiej strony jak za każdym razem będziemy się tak zastanawiać to nigdy nie pomożemy już żadnemu psiakowi :niewka:

Na prawdę nie wiem co mam poradzić :niewka:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

To prześpijmy się z problemem i może wahającym się jutro przyniesie konkretną decyzję ;)
Skoro jest czas na odpowiedź do jutra wykorzystajmy to.
A potem się podliczy wypowiedzi na wątku i już ....
Awatar użytkownika
EiMI

Post autor: EiMI »

Wydaje mi się, że skoro w tym momencie bierzemy pod uwagę dwa psy, to każdemu trzeba by "przydzielić koordynatora" najlepiej w okolicy miejsca pobytu każdego psa... Takiego naszego człowieka - macki, które zdiagnozują sytuację na miejscu, zrobią fotki do ogłoszeń i będą odbierać telefony od zainteresowanych...
To jest podstawa, żeby nie zrobił się bajzel.
Ogłaszać można zaraz po zrobieniu zdjęć, nawet przed zapadnięciem decyzji czy wyciągamy i którego względnie oba.
Zbiórkę funduszy już można ogłosić i rozpocząć... Nie przepadną..., a przy okazji będzie widać jaki jest prawdziwy odzew...
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ