Dania obiadowe

Awatar użytkownika
irie
Posty: 3550
Rejestracja: środa 14 paź 2009, 23:04
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: irie »

na razie zakupilam cukinie :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
irie
Posty: 3550
Rejestracja: środa 14 paź 2009, 23:04
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: irie »

Zupa byla pyszna. Zrobilam wersje podstawowa, z przepisu weszynoski. (dzieki:)) Nastepnym razem beda 'wariacje na temat'.
Na zimno tez pychotka ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: weszynoska »

Dziewczyny...jak robicie paprykę faszerowaną ( mięsem , kaszą??? ) taką duszoną czy zapiekaną w piekarniku???

Nigdy nie robiłam :oops:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Dania obiadowe

Post autor: kasiawro »

mięso mielone wieprzowo-wołowe i ryż, natka pietruszki i cebulka - podobny farsz jak na gołąbki (daję sporo pieprzu ziołowego bo lubię), zapiekam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, na koniec posypuję serkiem żółtym (wczoraj o tym właśnie mówiłam, że dawno nie jedliśmy :) )

Ps. Pytanie tylko do dziewczyn... ja myślę, ze chłopaki by się obraziły ;)
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: weszynoska »

A jakos tak mi się zapytało :niewka:

dobra..ogólnie to ja wiem, ale naczynie żaroodporne zamknięte???

Tak na sucho wsadzić?? żadnego sosiku?? czy chociaż wody?? I ile to ma się tam zapiekać???
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Dania obiadowe

Post autor: kasiawro »

Oliwą podlewam, można sosik pomidorowy, grzybowy (jakie lubisz) zrobić i w nim dusić.
Ja w zamkniętym naczyniu duszę i na koniec otwieram dopiero aby się lekko przypiekło z góry.
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Dania obiadowe

Post autor: hania »

Ja robię w otwartym bo pokrywka już nie istnieje. Ryż/kasza + mięso, lub samo mięso, dużo przypraw, cebula, czosnek. Czasem na wierzch pod "czapeczkę" z papryki wkładam ser żółty albo pleśniowy. Podlewam wodą bo z sosikami nie wszyscy lubią (w przeciwieństwie do gołąbków).
Awatar użytkownika
ketrin
Posty: 1985
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 20:36
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Dania obiadowe

Post autor: ketrin »

tez podlewam woda ale mozna do wody dodać kostke warzywna

Tak samo można faszerować pomidory tylko ja juz bez ryżu z samym mięskiem z bazylia pycha...

i polecam też faszerowana kalarepe (nie wiem czy jeszcze sa)

kalarepe lekko obgotowac jak wystygnie wydrazyc
miazsz z kalarepy , twarozek, pomidor i natka nafaszerowac kalarepe i zapiec jak papryke
Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4790
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: miszakai »

:) U nas właśnie wczoraj Kuba robił :jezyk_3: Obrażony jak nic :)
Papryki sparzone wrzątkiem; mięso wołowo-wieprzowe podsmażone z cebulką i wymieszane z ugotowanym ryżem.
Czapeczki papryk ścięte z góry Kuba podsmażył na tłuszczyku w wysokiej patelaszce, potem do tejże patelachy wstawił nafaszerowane papryki, podlał wodą...Do wody pokrojone pomidory i koperek.
Pod koniec duszenia pod czapeczki powędrował ser góralski - wędzony oscypek...
Mniam...Dzisiaj jemy na obiad:)
Kasia - telepatia działa :piwko:
Załączniki
DSC_0161.JPG
DSC_0161.JPG (254.93 KiB) Przejrzano 1244 razy
DSC_0163.JPG
DSC_0163.JPG (254.49 KiB) Przejrzano 1243 razy
Obrazek
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: weszynoska »

kasiawro pisze:Ja choć raz postaram się zabłysnąć sprawdzonym, dobrym przepisem obiadowym. Karczek jadlam u mamy w niedzielę i był pycha:
„Karczek od Babci”
1 kg. karczku
1 kg. pieczarek
4 cebule średnie
4 ząbki czosnku
400ml. śmietany słodkiej 30%
Sól, pieprz
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Przyprawy są do nacierania karczku, reszta co zostanie posypać po warstwach.
Karkówkę pokroić w plastry ok. 1,5 cm, 6 h zostawić w przyprawach. Zarumienić na oleju mięsko, pieczarki pokroić w talarki i cebulę. Na dno rondla dać pieczarki, pieprz, sól, cebulę, mięso (warstwy układać). Na karczek plasterki czosnku. Potem kolejna warstwa pieczarek, cebuli plus przyprawy które zostały. Można trochę podlać wodą.
Mam nadzieję że będzie Wam smakował ;)
Kasiu...a co z śmietaną???? I gdzie i ile się to piecze?? W piekarniku czy na płycie ?
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
ODPOWIEDZ