A ja chciałbym tak troszkę z innej beczki
Chciałbym opisać troszkę postępy Hardego (Animusza) dlatego piszę tutaj:
W dniu dzisiejszym zakończyły się warsztaty posokowców i tropowców w Święcinach, które organizowane były przez Klub Posokowca.
Na samym początku zakomunikowałem jaki czas pies jest u mnie i, że nic jeszcze nie było z nim pod kątem użytku robione.
Pierwszego dnia założyłem Hardemu ścieżkę tropową na butach tropowych (bez farby), którą psiak przeszedł bez problemów, mało tego, sam się korygował ( co wywołało zamieszanie wśród sędziów). Była również reakcja na strzał, trochę się boi, ale będziemy nad tym pracować i będzie dobrze.
Dnia drugiego ścieżka również z samego tropu ale dłuższa o jakieś 300m ( gdzie Hardy bez błędnie dochodzi dzika, gdzie z trudem już można go utrzymać na otoku) po ukończeniu ścieżki otrzymałem osobiste gratulacje od sędziego ( Pana Jerzego lub Zbyszka z Piotrkowa

), który za nami podążał. Po południu ogromny stres bo zagroda czeka. Weszliśmy sami z Panem Wojtkiem Galwasem, Wojtkiem Łażewskim i Jerzym Sokołem. Zdjąłem obrożę i patrzę Hardy znika między drzewami ( a Pan Wojtek do Pana Wojtka- Ty ten pies dobrze zaczął ...) i zaczyna grać przy odnalezionym dziku, który rusza a Hardy nawet nie odpuścił i za nim, grając

( ma piękny barwę głosu, jak wilk wyjący do Księżyca, tylko dużo niższym tonem)
Trzeciego dnia Hardy powtórzył osiągnięcia z dnia drugiego ( wchodząc do zagrody z petitem Pani Danusi gdzie obydwoje super sobie poradzili ), tylko wychodząc z zagrody usłyszałem komentarze- gdy twój pies odezwał się w zagrodzie, to wszystkie posoki za ogrodzeniem zaczęły grać
Muszę to napisać:
Pomimo różnych opinii o wzięciu Hardego, jestem szalenie zadowolony, że Hardy jest u mnie. Bez błędnie rozszyfrowaliśmy chłopaka z Witkiem przy pierwszym kontakcie- Będzie z niego dobry tropowiec. Ale na warsztatach pokazał swoją OGROMNĄ PASJĘ- Niedługo sezon łowiecki się zaczyna więc będzie mógł się wykazać razem z Energią ( Energia w dniu wczorajszym otrzymała dyplom I stopnia w konkursie posokowców i tropowców w Zagórzu, konkurs ukończyła z lokatą drugą )