
Dania obiadowe
Re: Dania obiadowe
Zupa byla pyszna. Zrobilam wersje podstawowa, z przepisu weszynoski. (dzieki:)) Nastepnym razem beda 'wariacje na temat'.
Na zimno tez pychotka
Na zimno tez pychotka

- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
Dziewczyny...jak robicie paprykę faszerowaną ( mięsem , kaszą??? ) taką duszoną czy zapiekaną w piekarniku???
Nigdy nie robiłam
Nigdy nie robiłam

- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Dania obiadowe
mięso mielone wieprzowo-wołowe i ryż, natka pietruszki i cebulka - podobny farsz jak na gołąbki (daję sporo pieprzu ziołowego bo lubię), zapiekam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, na koniec posypuję serkiem żółtym (wczoraj o tym właśnie mówiłam, że dawno nie jedliśmy
)
Ps. Pytanie tylko do dziewczyn... ja myślę, ze chłopaki by się obraziły

Ps. Pytanie tylko do dziewczyn... ja myślę, ze chłopaki by się obraziły

- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
A jakos tak mi się zapytało
dobra..ogólnie to ja wiem, ale naczynie żaroodporne zamknięte???
Tak na sucho wsadzić?? żadnego sosiku?? czy chociaż wody?? I ile to ma się tam zapiekać???

dobra..ogólnie to ja wiem, ale naczynie żaroodporne zamknięte???
Tak na sucho wsadzić?? żadnego sosiku?? czy chociaż wody?? I ile to ma się tam zapiekać???
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13068
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Dania obiadowe
Oliwą podlewam, można sosik pomidorowy, grzybowy (jakie lubisz) zrobić i w nim dusić.
Ja w zamkniętym naczyniu duszę i na koniec otwieram dopiero aby się lekko przypiekło z góry.
Ja w zamkniętym naczyniu duszę i na koniec otwieram dopiero aby się lekko przypiekło z góry.
Re: Dania obiadowe
Ja robię w otwartym bo pokrywka już nie istnieje. Ryż/kasza + mięso, lub samo mięso, dużo przypraw, cebula, czosnek. Czasem na wierzch pod "czapeczkę" z papryki wkładam ser żółty albo pleśniowy. Podlewam wodą bo z sosikami nie wszyscy lubią (w przeciwieństwie do gołąbków).
Re: Dania obiadowe
tez podlewam woda ale mozna do wody dodać kostke warzywna
Tak samo można faszerować pomidory tylko ja juz bez ryżu z samym mięskiem z bazylia pycha...
i polecam też faszerowana kalarepe (nie wiem czy jeszcze sa)
kalarepe lekko obgotowac jak wystygnie wydrazyc
miazsz z kalarepy , twarozek, pomidor i natka nafaszerowac kalarepe i zapiec jak papryke
Tak samo można faszerować pomidory tylko ja juz bez ryżu z samym mięskiem z bazylia pycha...
i polecam też faszerowana kalarepe (nie wiem czy jeszcze sa)
kalarepe lekko obgotowac jak wystygnie wydrazyc
miazsz z kalarepy , twarozek, pomidor i natka nafaszerowac kalarepe i zapiec jak papryke
- miszakai
- Posty: 4790
- Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Bory Tucholskie
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe



Papryki sparzone wrzątkiem; mięso wołowo-wieprzowe podsmażone z cebulką i wymieszane z ugotowanym ryżem.
Czapeczki papryk ścięte z góry Kuba podsmażył na tłuszczyku w wysokiej patelaszce, potem do tejże patelachy wstawił nafaszerowane papryki, podlał wodą...Do wody pokrojone pomidory i koperek.
Pod koniec duszenia pod czapeczki powędrował ser góralski - wędzony oscypek...
Mniam...Dzisiaj jemy na obiad:)
Kasia - telepatia działa

- Załączniki
-
- DSC_0161.JPG (254.93 KiB) Przejrzano 1236 razy
-
- DSC_0163.JPG (254.49 KiB) Przejrzano 1235 razy
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Dania obiadowe
Kasiu...a co z śmietaną???? I gdzie i ile się to piecze?? W piekarniku czy na płycie ?kasiawro pisze:Ja choć raz postaram się zabłysnąć sprawdzonym, dobrym przepisem obiadowym. Karczek jadlam u mamy w niedzielę i był pycha:
„Karczek od Babci”
1 kg. karczku
1 kg. pieczarek
4 cebule średnie
4 ząbki czosnku
400ml. śmietany słodkiej 30%
Sól, pieprz
3 łyżeczki przyprawy do grilla
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Przyprawy są do nacierania karczku, reszta co zostanie posypać po warstwach.
Karkówkę pokroić w plastry ok. 1,5 cm, 6 h zostawić w przyprawach. Zarumienić na oleju mięsko, pieczarki pokroić w talarki i cebulę. Na dno rondla dać pieczarki, pieprz, sól, cebulę, mięso (warstwy układać). Na karczek plasterki czosnku. Potem kolejna warstwa pieczarek, cebuli plus przyprawy które zostały. Można trochę podlać wodą.
Mam nadzieję że będzie Wam smakował