Dania obiadowe
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Re: Dania obiadowe
Ja to szczęśliwa jestem, że nie mam podawanych takich dań w domu, bo nie mogłabym się oprzeć,a kilogramy przybywałyby w tempie ekspresowym 

- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
Jedliście zupę z cukinii???
Jak kto zainteresowany to podam przepis, zrobiłam ją wczoraj i po prostu...niebo w gębie
Jak kto zainteresowany to podam przepis, zrobiłam ją wczoraj i po prostu...niebo w gębie
Bardzo lubie cukinie, ale jadlam tylko duszone, smazone, grillowane. Zupa? Chetnie bym sprobowala. Poprosze przepis 

- weszynoska
- Gadu-Gadu: 9111199
- Kontakt:
2 średnie cukinie obierasz, wyciągasz środki i ścierasz na tarce. Podsmażasz na oleju cebulke i dodajesz utarte cukinie. Podduszasz tak z 10 minut po czym zalewasz 1 litrą wywaru z 2 kostek rosołowych. Dusisz wszystko razem 10 minut, po czym dodajesz 2 średnie serki topione ( dobre-z szynką z papryką) rozpuszczasz i gasisz. Na koniec dodajesz przprawy ( pieprz, sól, maggi) i łyżkę śmietany-szybko rozmącasz. Jak troszke przestygnie miksujesz na zupę-krem....
smak rewelacyjny
smak rewelacyjny
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Gadu-Gadu: 13373652
Ja dawno temu z pomocą koleżanki robiłam z dyni zupkę i też była pyszna.
Ostatnio kolega na wakacjach zaserwował chłodnik z pomidorów i był rewelacyjny, ale nie mam pojęcia jak on to zmajstrował.
Ostatnio kolega na wakacjach zaserwował chłodnik z pomidorów i był rewelacyjny, ale nie mam pojęcia jak on to zmajstrował.
My robimy zupę krem z cukinii. Podduszona na maśle cebulka, cukinia pokrojona w kostkę - dusimy, dodajemy wody, traktujemy blenderem, doprawiamy - dużo czosnku i vegeta nature, dodajemy śmietanę lub jogurt. Uwielbiam ją. Czasem jest też wersja z serkami a czasem w zupie poza cukinia ląduje też papryka.
O chłodniku pomidorowym tylko słyszałam. Za to bardzo lubię ogórkowy.
O chłodniku pomidorowym tylko słyszałam. Za to bardzo lubię ogórkowy.
Muszę też spróbować takiej zupki 
Również bardzo lubię cukinię...a pomyśleć, że kiedyś się jej właściwie nie jadało... - może być z makaronem (ściągnęłam od hani
), może być z grilla z serem (bea100), jako dodatek do leczo... albo w tarcie do której ostatnio wróciłam 
A przepis widzę zbliżony do zupy dyniowej.
Myślę że na chłodnik pomidorowy przepis łatwo znaleźć wpisując w google gazpacho, bo to chyba o coś takiego chodzi
Ja tylko mam problem - nie lubię zapachu surowych pomidorów w takich ilościach (sok pomidorowy też u mnie nie przejdzie).

Również bardzo lubię cukinię...a pomyśleć, że kiedyś się jej właściwie nie jadało... - może być z makaronem (ściągnęłam od hani

A przepis widzę zbliżony do zupy dyniowej.
Myślę że na chłodnik pomidorowy przepis łatwo znaleźć wpisując w google gazpacho, bo to chyba o coś takiego chodzi

Zupkę wypróbuję ,też ślinka mi już leci
Ostatnio robiłam placki smażone z cukini z czosnkiem i sosem z kozaczków ,chcieliśmy nazbierać kurek ,ale w lesie same wysuszone
,za to kozaków dostatek .
Wyszły pycha !

Ostatnio robiłam placki smażone z cukini z czosnkiem i sosem z kozaczków ,chcieliśmy nazbierać kurek ,ale w lesie same wysuszone

Wyszły pycha !
jedliśmy, ja dodaje jeszcze ogórka świezego , mozna dorzucić bazylie i mięte serek topiony bo sie fajnie sprawdza jako zageszczaczweszynoska pisze:Jedliście zupę z cukinii???
ta zupa nadaje sie na chłodnik
potwierdzam pychotaweszynoska pisze:smak rewelacyjny