Wypieki

Awatar użytkownika
irie
Posty: 3550
Rejestracja: środa 14 paź 2009, 23:04
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: irie »

weszynoska pisze:To jak, wpadnie ktoś na placek z truskawkami?? tylko prędko bo ogromnie smaczny ..
Obrazek

O rety [tu ikonka z wieeelkim ogarzym glutem]
A ja tu sucha kawe pije... :placzek:
Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro »

O takiej właśnie marzę ewentualnie z rabarbarem :)
Awatar użytkownika
KasiaR
Posty: 355
Rejestracja: niedziela 31 maja 2009, 21:23

Re: Wypieki

Post autor: KasiaR »

weszynoska pisze:Bułeczki drożdżowe z nadzieniem z różanej marmolady...jeszcze gorące, w sam raz do porannej kawy

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
a przepis na te pychotki? plisssssss

robiłam boczuś wg przepisu węszynoski, pychota
mam w planach te placki na kwaśnym mleku, tylko muszę zagadać znajomego gospodarza o prawdziwe mleko :cwaniak:
Awatar użytkownika
KasiaR
Posty: 355
Rejestracja: niedziela 31 maja 2009, 21:23

Re: Wypieki

Post autor: KasiaR »

przypominam się :mrgreen:
a moze ktoś zna jakis pycholski przepis na drożdżówki z jagodami :mysl_1:
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Wypieki

Post autor: hania »

kasiawro pisze:O takiej właśnie marzę ewentualnie z rabarbarem :)
z rabarbarem polecam crumble mniam, mniam.
Awatar użytkownika
ketrin
Posty: 1985
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 20:36
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Wypieki

Post autor: ketrin »

hania pisze:z rabarbarem polecam crumble mniam, mniam.
Haniu zainsporowałaś mnie tą crumbla poszukałam przepisów w necie i zrobiłam z jabłkami było pyszne choć wizualnie nie całkiem sie udało bo jabłka sie rozpływały pod kruszonką :niewka: czym można je ściągnąć ??
PS. nigdy wcześniej o takim cieście nie słyszałam
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Wypieki

Post autor: hania »

Mnie rabarbar tez się trochę rozpłynął. Ale i tak ciasto zniknęło wyjątkowo szybko.
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: 1e2w3a »

Ciasteczka "na szybko"

Składniki:
gotowe płaty ciasta francuskiego, gęste konfitury (z dowolnych owoców), białko jajka, cukier do posypania, tłuszcz do blachy.

Wykonanie:
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, posmarować brzegi białkiem, nałożyć konfiturę, złożyć na pół na kształt trójkąta, leciutko docisnąć, przenieść na blachę uprzednio wysmarowaną masłem, posmarowac wierzch i brzegi (teraz z drugiej strony) białkiem, posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia.
Załączniki
Ciastka francuskie z konfiturami
Ciastka francuskie z konfiturami
DSCF6890.JPG (110.88 KiB) Przejrzano 4199 razy
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro »

Ciasto z Jaśkowa Śmietanowiec- pytania jakby co do "Miętowych" proszę :)

Dla wszystkich łasuchów zamieszczam przepis na ciasto "śmietanowiec":

składniki na krem
1 szklanka mleka
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy ( bez cukru )
kostka masła extra

pozostałe składniki
4 galaretki ( po 2 w każdym kolorze )
biszkopty
owoce ( np. truskawka, winogron, banan, ananas, brzoskwinia, maliny)
uwaga! - nie wybierać owoców, przez które nie stężeje galaretka - np. kiwi!

przygotowanie
Każdy kolor galaretki (2 szt.) rozpuścić w 1,5 szklanki wody.

Krem
Do lekko podgrzanego mleka ( 0,5 szklanki ) dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać, aż cukier się rozpuści.
Do drugiej połowy mleka ( zimnego ) dodajemy żółtka i budyń, mieszamy, a następnie przelewamy przez sito, aby pozbyć się grudek.
Mleko z żółtkami i budyniem dodajemy do mleka ciepłego i mieszamy. Następnie czekamy, aż wystygnie.

Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo masę budyniową i nadal miksujemy, aż powstanie gładka masa.

Na dno tortownicy układamy warstwę biszkoptów. Na biszkopty układamy kupkami masę (nie rozprowadzamy jej na całej powierzchni biszkoptów). A potem układamy połowę z porcji owoców (wcześniej pokrojonych), można w kupkę masy włożyć jakiś kwaśny owoc. I zalewamy jednym kolorem galaretki (wystudzonej) i wkładamy do lodówki. Jak trochę stężeje 1 warstwa, to układamy kolejną i zalewamy drugim kolorem galaretki. I do lodówki najlepiej na noc.

Życzę smacznego!!!


Pytanie AniN wpisałam tez tutaj:
ytsejam pisze:Do lekko podgrzanego mleka ( 0,5 szklanki ) dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać, aż cukier się rozpuści.
Do drugiej połowy mleka ( zimnego ) dodajemy żółtka i budyń, mieszamy, a następnie przelewamy przez sito, aby pozbyć się grudek.
Mleko z żółtkami i budyniem dodajemy do mleka ciepłego i mieszamy. Następnie czekamy, aż wystygnie.
p


Robił to ktoś? - nie jestem pewna czy ciepłe mleko wystarczy żeby zrobił się odpowiedni budyń. Może po wymieszaniu trzeba jeszcze podgrzać? :?:
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13068
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro »

Jeszcze wkleję przy okazji inny przepis od Tomka mamy, placek (tani i szybki) na który jest sezon cały rok :)
Owoce mogą byś świeże albo słoikowe.
1 szkl. maślanki
1 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
2 całe jaja (mama daje 3)
Zmiksować jaja z cukrem potem dodać resztę produktów.
Następnie dodać 2,5 szkl. mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Wyłożyć na blachę i dodać owoce, a na wierzch kruszonkę.
Kruszonka:
1 szkl mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki margaryny.

Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
ODPOWIEDZ