Jakie kości?
Re: Jakie kości?
Dzięki, przekażę jak spotkam ( znajomość spacerowa), a czy znane są przypadki przenoszenia wirusa A. przez sarny, jelenie. Bo bydło chyba zaraża.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Jakiego wirusa? Jeżeli Aujeszkyego to przenoszą świnie i dziki. Przeżuwacze nie.
- panbazyl
- Gadu-Gadu: 0
- Kontakt:
jeśli są to kości SUROWE to możesz podawać psu. Gotowanych żadnych nie podawaj - inaczej się kruszą w żołądku i mogą tylko narobić problemów. A jeśli kość surowa za twarda to pies traktuje ją jak kong - ma dużo zabawy w dostaniu się do szpiku i nie niszczy domu w tym czasie.SARABANDA pisze:Mam wątpliwość bo nikt wyraźnie się nie wypowiedział : czy można podawać kości z sarny, jelenia ? surowe czy ugotować? ma ktoś "doświadczenie" w tym temacie?
bo kości z dzika to chyba lepiej nie dawać.
Znajoma dostała prezent od myśliwego i nie wie czy dawać swojej suni.
A ja też jestem ciekawa, może się przydać w przyszłości.
Małgosia&Sarabanda&Czuprynka
Choroba Aujuszkiego (dobrze napisane?) może się przenieść na psa jak pies zajada się surowymi wątrobami i innymi podrobami wieprzowymi i mózgowiem - tego należy dla spokoju unikać. Reszta świni jest jak najbardziej zjadliwa.
labradory i ogar
rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;

- marynowany
Zapodałem dziś psu gicz cielęcą, zgodnie z informacjami w tym wątku, sparzyłem.
Póki co pies ją wciągnął i teraz przesłodko śpi.
Fotorelacje z konsumpcji zamieściłem na blogu - "FRYGA Ogar Polski z Gdyni"
Pytanie - jak się ma taka gicz cielęca, z mięsem, do dziennej dawki jedzeniowej?
W sensie, wydaje mi się że to dość treściwe danie.
Jak często można psa tym raczyć? Raz na tydzień?
Póki co pies ją wciągnął i teraz przesłodko śpi.
Fotorelacje z konsumpcji zamieściłem na blogu - "FRYGA Ogar Polski z Gdyni"
Pytanie - jak się ma taka gicz cielęca, z mięsem, do dziennej dawki jedzeniowej?
W sensie, wydaje mi się że to dość treściwe danie.
Jak często można psa tym raczyć? Raz na tydzień?
- Załączniki
-
- IMG_1987.jpg (46.82 KiB) Przejrzano 6511 razy
Ogar Polski : FRYGA (NAJDA WARKUTA)
Hodowla - WARKUTA Warszawa - rodzice: Zenit GOŃCZAKÓW, Fuga DOBRAZŁAJA
- panbazyl
- Kontakt:
ja nie sparzam wcale surowego (moje jedzą praktycznie tylko surowe!) i to od wielu juz lat. Odchowałam też miot labków na surowym, teraz ogar też na surowym "leci".
Nie powinno się mieszać surowego z suchym - to takie główne założenie, ale.... no ale jak surowe jest jak w tym przypadku tylko "gryzakiem" to nic się nie stanie. Bo psi żołądek przystosowuje sie do jedzenia surowego i zmienia się mu ph na bardziej "kwaśne" a na suchym jest zasadowe i jaks ie miesza te karmy to się psu robi lekki mętlik w kwasach żołądkowych.
Ogólnie przy podawaniu surowego (barf) stosuje się widełki dziennej porcji - tj 1-3% wagi ciała. Gdzie 1 % przy odchudzeniu psa się podaje, 3% jeśli pies pracujący i potrzebuje energii albo jest na podtuczeniu. Normalnie podaje się 1,5-2% dziennie wagi ciała. W to się wlicza kości, mięso, podroby i surowe owoce/warzywa/jaja. Do tego jeszcze oleje czy miód, siemię lniane, skorupki z jaj....
(w poniedzialek swoim psom przywiozlam 50 kg kolanek indyczych - surowych oczywiście - ale mają rozpustę!!!! a ja zapchaną zamrażarę...)
Nie powinno się mieszać surowego z suchym - to takie główne założenie, ale.... no ale jak surowe jest jak w tym przypadku tylko "gryzakiem" to nic się nie stanie. Bo psi żołądek przystosowuje sie do jedzenia surowego i zmienia się mu ph na bardziej "kwaśne" a na suchym jest zasadowe i jaks ie miesza te karmy to się psu robi lekki mętlik w kwasach żołądkowych.
Ogólnie przy podawaniu surowego (barf) stosuje się widełki dziennej porcji - tj 1-3% wagi ciała. Gdzie 1 % przy odchudzeniu psa się podaje, 3% jeśli pies pracujący i potrzebuje energii albo jest na podtuczeniu. Normalnie podaje się 1,5-2% dziennie wagi ciała. W to się wlicza kości, mięso, podroby i surowe owoce/warzywa/jaja. Do tego jeszcze oleje czy miód, siemię lniane, skorupki z jaj....
(w poniedzialek swoim psom przywiozlam 50 kg kolanek indyczych - surowych oczywiście - ale mają rozpustę!!!! a ja zapchaną zamrażarę...)
labradory i ogar
rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel" onclick="window.open(this.href);return false;

- marynowany
Moja Fryga, dostaje karmę, staram się dawać nieco mniej niż 2 kubki karmy dziennie.
Czasem zamiast karmy dostanie trochę kaszy z mielonym albo gotowanym indykiem z marchewką (aby zmienić trochę menu). Pies uwielbia jabłka, wogóle lubi owoce, jednyny wyjątek to kiwi, tego nie tknie.
Wet mi doradził aby nie bawić się w gotowanie, bo przez to nie kontroluje się dziennych porcji tak jak wprzypadku karmy, choć wiadmo że pies też człowiek i chce się zrobić dobrze.
Dlatego takie rarytasy jak jogurt, twaróg, czy gotowane warzywa i mięso dostaję rzadko, głównie karma. Waga psa jest równa, w granicach 30 kg. (co jest i tak ponoć o kilka kg za dużo).
Ta gicz to nowość dla Frygi, pewnie będzie jako gryzak i ekstra rarytas, raz na jakiś czas.
Czasem zamiast karmy dostanie trochę kaszy z mielonym albo gotowanym indykiem z marchewką (aby zmienić trochę menu). Pies uwielbia jabłka, wogóle lubi owoce, jednyny wyjątek to kiwi, tego nie tknie.
Wet mi doradził aby nie bawić się w gotowanie, bo przez to nie kontroluje się dziennych porcji tak jak wprzypadku karmy, choć wiadmo że pies też człowiek i chce się zrobić dobrze.
Dlatego takie rarytasy jak jogurt, twaróg, czy gotowane warzywa i mięso dostaję rzadko, głównie karma. Waga psa jest równa, w granicach 30 kg. (co jest i tak ponoć o kilka kg za dużo).
Ta gicz to nowość dla Frygi, pewnie będzie jako gryzak i ekstra rarytas, raz na jakiś czas.
Ogar Polski : FRYGA (NAJDA WARKUTA)
- panbazyl
- Kontakt:
u mnie suche to ostateczność na wystawach czy wyjazdach. Tak psy są na surowym - wyniki krwi czy RTG bioder i łokci po prostu wzorcowe
Tak samo zero osadu na zębach czy problemów z gruczołami około zadkowymi 

labradory i ogar

Moje też "jadą" na surowym.Głównie mięso z indyka z chrząstkami.
Absolutnie nie daję kości wieprzowych, gicze cielęce podaję surowe, tak samo kości wołowe.
Jak pies zje taką gicz to ma to zamiast obiadu ale zazwyczaj podziubie i zostawia
Suche kulki jedzą na śniadanie w śladowych ilościach
Worek 15kg stoi 6 miesięcy więc teraz kupuję mniejsze opakowania
Ryż, jajka, twarogi, warzywa jedzą niemal codziennie i na pewno to jest zdrowsze niż suche karma
Absolutnie nie daję kości wieprzowych, gicze cielęce podaję surowe, tak samo kości wołowe.
Jak pies zje taką gicz to ma to zamiast obiadu ale zazwyczaj podziubie i zostawia

Suche kulki jedzą na śniadanie w śladowych ilościach

Ryż, jajka, twarogi, warzywa jedzą niemal codziennie i na pewno to jest zdrowsze niż suche karma

- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
My powoli przymierzamy się do barfu ale na razie brakuje mi zamrażarki. Codziennie nie dam rady kupować korpusów. No i mam słabe źródło "mięcha". Jak wynajdę jakiś namiar na zakupy to się szybciutko przestawię. Może i kupy wtedy będą mniejsze
albo bardzie ekologiczne.
Kasia

Kasia
Namiar mogę Ci dać ale trochę daleko masz do nasqzia pisze: No i mam słabe źródło "mięcha". Jak wynajdę jakiś namiar na zakupy ...

2,99 zł / za kg mięcha indyczego z chrząstkami