SAŁATKA Z PAPRYKI Z OLIWKAMI (dla 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 3 papryki ( najlepiej różnokolorowe)
- 2 małe cebule
- 2 średnie ogórki kiszone
- oliwki
- sok z cytryny, sól, cukier (do smaku)
- 2, 3 łyżki oleju
WYKONANIE:
Papryki pokroić w paski, cebulę w cienkie krążki, ogórki w kostkę. Dodać cukier, sól, sok z cytryny, i wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wymieszać. Wyporcjować na talerzyki i położyć na wierzchu kilka oliwek.
SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
- Załączniki
-
- SURÓWKA Z PAPRYKI Z OLIWKAMI
- DSCF3052.JPG (84.38 KiB) Przejrzano 8545 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SAŁATKA WILEŃSKA (dla 4,5 osób)
Składniki:
- puszka fasolki konserwowej (białej lub czerwonej)
- 4 średnie buraki
- 2 cebule
- 100, 150 g kapusty kiszonej
- 2, 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
Wykonanie:
Ugotowane buraki, cebule pokroić w drobną kostkę, kapustę posiekać na mniejsze części (jeżeli jest zbyt kwaśna to przepłukać i odcisnąć), dodać opłukaną fasolkę, sól, pieprz, cukier, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatka dobrze smakuje do śledzi w oleju.
Składniki:
- puszka fasolki konserwowej (białej lub czerwonej)
- 4 średnie buraki
- 2 cebule
- 100, 150 g kapusty kiszonej
- 2, 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
Wykonanie:
Ugotowane buraki, cebule pokroić w drobną kostkę, kapustę posiekać na mniejsze części (jeżeli jest zbyt kwaśna to przepłukać i odcisnąć), dodać opłukaną fasolkę, sól, pieprz, cukier, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatka dobrze smakuje do śledzi w oleju.
- Załączniki
-
- DSCF3882.JPG (87.85 KiB) Przejrzano 8340 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA „WIOSENNA"
Składniki:
Kawałek pora (część jasnozielona), ogórka zielonego, pęczek rzodkiewki, cebula czerwona, papryka, koperek zielony (świeży lub suszony), sól, pieprz, cukier (do smaku), 2, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Ogórek, cebulę, por, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, paprykę w słupki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić drobno koperek i posypać nim wierzch surówki.
Składniki:
Kawałek pora (część jasnozielona), ogórka zielonego, pęczek rzodkiewki, cebula czerwona, papryka, koperek zielony (świeży lub suszony), sól, pieprz, cukier (do smaku), 2, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Ogórek, cebulę, por, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, paprykę w słupki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić drobno koperek i posypać nim wierzch surówki.
- Załączniki
-
- SURÓWKA "WIOSENNA"
- DSCF4134.JPG (115.22 KiB) Przejrzano 8161 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA COLESŁAW
Składniki:
Kawałek kapusty słodkiej, 1 lub 2 marchewki, cebula, sól, cukier, pieprz, chrzan (do smaku), kilka łyżek śmietany i majonezu w stos. 2 : 1. Surówkę można przyrządzić tylko ze śmietaną bez majonezu.
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać śmietanę z majonezem, dodać sól, cukier, pieprz, chrzan i wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszac. Dodać do rozdrobnionych jarzyn i połączyć z sobą składniki.
PS sosu majonezowo śmietanowego nie może być za dużo, aby jarzyny w nim nie pływały.
Składniki:
Kawałek kapusty słodkiej, 1 lub 2 marchewki, cebula, sól, cukier, pieprz, chrzan (do smaku), kilka łyżek śmietany i majonezu w stos. 2 : 1. Surówkę można przyrządzić tylko ze śmietaną bez majonezu.
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać śmietanę z majonezem, dodać sól, cukier, pieprz, chrzan i wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszac. Dodać do rozdrobnionych jarzyn i połączyć z sobą składniki.
PS sosu majonezowo śmietanowego nie może być za dużo, aby jarzyny w nim nie pływały.
- Załączniki
-
- Surówka Colesław
- DSCF4583.JPG (114.96 KiB) Przejrzano 7990 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z SELERA NACIOWEGO
Składniki (dla 4 osób):
- 4-6 łodyg selera naciowego (w zależności od ich wielkości)
- 2 kwaskawe lub winne jabłka
- garść rodzynek
- ok. 12 orzechów włoskich
- olej (lub kwaśna śmietana)
- sól i cukier (do smaku)
Wykonanie:
Orzechy rozłupać, wyjąć miąższ i drobno go posiekać nożem. Można trochę zostawić do posypania już gotowej surówki. Rodzynki zalać niewielką ilością wrzącej wody i zostawić na kilka minut aby zmiękły i napęczniały. Wyłożyć na sitko i zostawić do osączenia. Łodygi selera pokroić w poprzek na cienkie paski. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki szybko połączyć i zalać olejem lub śmietaną (aby jabłka nie ściemniały), dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać.
Składniki (dla 4 osób):
- 4-6 łodyg selera naciowego (w zależności od ich wielkości)
- 2 kwaskawe lub winne jabłka
- garść rodzynek
- ok. 12 orzechów włoskich
- olej (lub kwaśna śmietana)
- sól i cukier (do smaku)
Wykonanie:
Orzechy rozłupać, wyjąć miąższ i drobno go posiekać nożem. Można trochę zostawić do posypania już gotowej surówki. Rodzynki zalać niewielką ilością wrzącej wody i zostawić na kilka minut aby zmiękły i napęczniały. Wyłożyć na sitko i zostawić do osączenia. Łodygi selera pokroić w poprzek na cienkie paski. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki szybko połączyć i zalać olejem lub śmietaną (aby jabłka nie ściemniały), dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać.
- Załączniki
-
- Surówka z selera naciowego z olejem
- DSCF5650.JPG (97.9 KiB) Przejrzano 7834 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
SURÓWKA Z MARCHWI I CHRZANU
Składniki (dla 4 osób):
5-6 średnich marchewek, 1 nieduże kwaskawe lub winne jabłko, kilka łyżeczek chrzanu ze słoiczka, trochę soku z cytryny, olej, sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce (tak jak na placki), dodać (wg własnego uznania) chrzan, sok z cytryny, sól, cukier, olej i wszystko dokładnie połączyć. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Zamiast oleju można dać kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany ewentualnie majonez. Chrzan ze słoiczka można zastąpić świeżym startym.
Dobra jest do dań grillowanych (ale nie tylko).
Składniki (dla 4 osób):
5-6 średnich marchewek, 1 nieduże kwaskawe lub winne jabłko, kilka łyżeczek chrzanu ze słoiczka, trochę soku z cytryny, olej, sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce (tak jak na placki), dodać (wg własnego uznania) chrzan, sok z cytryny, sól, cukier, olej i wszystko dokładnie połączyć. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Zamiast oleju można dać kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany ewentualnie majonez. Chrzan ze słoiczka można zastąpić świeżym startym.
Dobra jest do dań grillowanych (ale nie tylko).
- Załączniki
-
- DSCF5647.JPG (80.88 KiB) Przejrzano 7742 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Sałatka z ogórków kiszonych I
Składniki (dla 3-4 osób):
- ok. 6-8 ogórków kiszonych (średnich lub mniejszych)
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko słodkie
- olej
- cukier, pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Ogórki i jabłko pokroić w makaronik, cebulę w piórka, doprawić cukrem i pieprzem, dodać olej i wszystko wymieszać.
Składniki (dla 3-4 osób):
- ok. 6-8 ogórków kiszonych (średnich lub mniejszych)
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko słodkie
- olej
- cukier, pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Ogórki i jabłko pokroić w makaronik, cebulę w piórka, doprawić cukrem i pieprzem, dodać olej i wszystko wymieszać.
- Załączniki
-
- DSCF5842.JPG (92.54 KiB) Przejrzano 7557 razy
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
Sałatka z ogórków kiszonych II
Składniki:
- ok. 8-10 ogórków kiszonych (mniejszych)
- cebula czerwona
- płaska łyżeczka musztardy (ale może być więcej)
- olej
- cukier, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, do oleju dodać przyprawy i musztardę i wszystko dokładnie połączyć. Dodać do warzyw i wymieszać.
Składniki:
- ok. 8-10 ogórków kiszonych (mniejszych)
- cebula czerwona
- płaska łyżeczka musztardy (ale może być więcej)
- olej
- cukier, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, do oleju dodać przyprawy i musztardę i wszystko dokładnie połączyć. Dodać do warzyw i wymieszać.
- Załączniki
-
- Sałatka z ogórków kiszonych II
- DSCF5900.JPG (106.25 KiB) Przejrzano 7544 razy