Dania obiadowe

Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: weszynoska »

hania pisze:Jakie stosujesz proporcje surowych i gotowanych ziemniaków?

na jedną osobę...biorę około 4-5 ziemniaków surowych i ze 2 ugotowane ugniecione. odstaną wodę z tartych odlewam i dodaję ten osad z dna...bez jajek bez innej mąki , tylko same przyprawy ( sól, pieprz)
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Dania obiadowe

Post autor: nulka »

na jedną osobę...biorę około 4-5 ziemniaków surowych i ze 2 ugotowane ugniecione.
:D

A jak ktoś będzie miał ochotę wieczorem na powtórkę ,to już nie będzie :mysl_1:

Ja dodaję troszkę mąki ,bo mi się rozgotowują :niewka: i do gotowych już dodaję twaróg i na talerz też ,z twarogiem uwielbiam :marzyc_2:
Awatar użytkownika
irie
Posty: 3550
Rejestracja: środa 14 paź 2009, 23:04
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: irie »

Moj malzonek (lubi gotowac;) ostatnio mial smaka na szpinak. Ja nie przepadam, ale musze przyznac, ze z serem plesniowym i czosnkiem smakuje swietnie. Do tego troszke kurczaka, surowka z mlodej kapustki plus ryz i wyszla pychotka na obiad ;)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola i Dunaj
Posty: 2107
Rejestracja: czwartek 27 lis 2008, 11:13
Gadu-Gadu: 9495783
Lokalizacja: Młynki

Re: Dania obiadowe

Post autor: Ola i Dunaj »

O rany, zaśliniłam się. Po ogarzemu :D
Szpinak świeży czy mrożony ? Chociaż patrząc na konsystencję stawiam na świeży :mysl_1: I jeszcze jedno, ser pleśniowy "niebieski" ?
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Dania obiadowe

Post autor: hania »

Hmm. Ciekawe jakby buraczki liściowe tak zrobione smakowały :mysl_1:
Awatar użytkownika
qzia
Posty: 7820
Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
Gadu-Gadu: 9909298
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: qzia »

Jest szpinak liściasty mrożony, choć oczywiście świeży lepszy. Ja dodaję też tzw topniaczka czyli jakiś serek śmietankowy topiony. Czasami zamiast pleśniaka fetę. No i my to wsadzamy w naleśnik :strach_2: lub polewamy makaron. :mrgreen:
Kasia
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11868
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: Ania W »

Ja właśnie dzisiaj na obiadek miałam szpinak :)
I przyznaję się bez bicia, że chociaż świeży najlepszy to ja regularnie serwuję mrożony ze śmietaną kupowany w kostkach z lidla. Do tego czosnek, sól i pieprz i jest super....a jeżeli jeszcze ser to z niebieską pleśnią i wtedy do genialny sos do makaronów i lasagne.
Awatar użytkownika
Bro
Posty: 33
Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 20:50
Gadu-Gadu: 0

Re: Dania obiadowe

Post autor: Bro »

Szpinak oczywiście świeży ;) w serze "niebieskim" ;)
Awatar użytkownika
Aszemi
Posty: 6177
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
Gadu-Gadu: 4921992
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: Aszemi »

W ten sposób brokuły też są fajne, a jak zmieszamy z makaronem i kurakiem wychodzi sałatka pyszna ;) Ja serek topię na patelni ze śmietaną a i daję topiony i camemberta można też mozarelle:D
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: 1e2w3a »

Rolada z pieczarkami

Składniki:

- 2 blaty gotowego ciasta francuskiego
- ok. 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 śliwki suszone (niekoniecznie)
- 3 płaskie łyzki bułki tartej
- 5 dag startego sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, pieprz ziołowy (do smaku)
-1 białko


Wykonanie:

Cebulę, śliwki i pieczarki pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Zmielić lub zmiksować. Dodać bułkę tartą, ser żółty, sól, pieprz. Jeden blat ciasta posmarować białkiem, położyć na nie drugi i lekko docisnąć. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę pieczarkową zostawiając wolne brzegi. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę (nie dociskać). Zlepić końce. Posmarować roladę białkiem (zlepione końce również). Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia. Niewykorzystane żółtko można dać psu (lub wykorzystać w inny sposób).

Podawać z sosem np. jogurtowo czosnkowym
Załączniki
Zwijanie rolady
Zwijanie rolady
DSCF5892.JPG (107.62 KiB) Przejrzano 1162 razy
Gotowe danie
Gotowe danie
DSCF5893.JPG (98.06 KiB) Przejrzano 1162 razy
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
ODPOWIEDZ