bea100 pisze:Wigro pisze:
...Inna opcja to zorganizowanie Grupy Producenckiej z hodowców, która powoła Radę- takie grupy są modne, funkcjonują i ciągną potężną kasę z Unii na jabłka, świnie i inne. Nie widzę powodu aby OP nie był produktem.
...
Wigro
No to jak marzyć to marzyć- to "pomarzmy sobie"
Zastanówmy się i poszukajmy informacji. Oto co znalazłam w necie dot. grup producenckich.
Dla dobra ogara chciałabym być nawet "producentem rolnym"- ale nie mogę. Inni hodowcy też. Jest tam kasa ale się do niej nie dobierzemy. Hodowla psów rasowych
jest działem specjalnym produkcji rolnej. Właściwie możemy spełnić wszystkie wymogi- poza jednym. Nie jesteśmy "rolnikami" ( wyraźnie napisano że " w grupie mogą być tylko rolnicy"

). Więc ten wariant w naszym wypadku- odpada.
Według Wikipedii:
,,Rolnik – osoba pracująca na roli, uprawiająca swoją bądź cudzą ziemię rolną. "
Musimy szukać tych innych opcji.
Z grupami niestety nic nie wyjdzie, nie tylko sprawa gospodarstw rolnych , ale też grupy dotyczą tylko określonych produktów, psów tam nie ma.
Ale, że może ktoś potrzebuje więcej informacji, to poniżej szczegóły o grupach producentów rolnych. ( z ulotki którą właśnie wydaję)
Grupy producentów rolnych
I. OGÓLNE PRZEPISY DOTYCZĄCE TWORZENIA GRUP PRODUCENTÓW ROLNYCH
Grupa producentów rolnych działa na podstawie przepisów ustawy z dnia 15 września 2000r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983 z późn. zm.).
Członkami grupy mogą być osoby fizyczne, jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej oraz osoby prawne prowadzące gospodarstwo rolne w rozumieniu przepisów o podatku rolnym lub prowadzące działalność rolniczą w zakresie działów specjalnych produkcji rolnej.
Grupa producentów rolnych prowadzi działalność gospodarczą jako przedsiębiorca posiadający osobowość prawną, pod warunkiem, że:
• została utworzona przez producentów jednego produktu rolnego lub grupy produktów;
• działa na podstawie statutu lub umowy (aktu założycielskiego);
• składa się z członków, udziałowców lub akcjonariuszy (żaden z nich nie może posiadać więcej niż 20% głosów na walnym zgromadzeniu lub zgromadzeniu wspólników);
• przychody ze sprzedaży produktów lub grup produktów wytworzonych w gospodarstwach członków grupy stanowią więcej niż połowę przychodów grupy ze sprzedaży produktów lub grup produktów, dla których grupa została utworzona;
• określi obowiązujące członków grupy zasady, dotyczące jakości i ilości dostarczanych grupie produktów lub grup produktów oraz sposoby przygotowania produktów do sprzedaży ujęte w formie aktu założycielskiego.
Akt założycielski grupy oprócz wymagań określonych w przepisach dotyczących wybranej formy prawnej powinien zawierać:
• zasady przyjmowania do grupy nowych członków oraz występowania członków z grupy, przy czym minimalny okres członkostwa, który liczy się od dnia wydania decyzji przez marszałka województwa, nie może być krótszy niż trzy lata działalności grupy, a informacja o zamiarze wystąpienia z grupy powinna być złożona na piśmie co najmniej 12 miesięcy przed końcem danego roku działalności grupy (obowiązek ten nie dotyczy członków grupy, którzy otrzymali postanowienie o spełnieniu warunków w ramach programu rent strukturalnych),
• zasady zbywania akcji lub udziałów w spółce akcyjnej lub spółce z ograniczoną odpowiedzialnością,
• wymóg przynależności tylko do jednej grupy w zakresie danego produktu lub grupy produktów,
• wymóg sprzedaży przez członków grupy całości produktów lub grupy produktów za pośrednictwem grupy oraz odstępstwa od tej zasady,
• zasady dostarczania przez członków grupy informacji dotyczącej wielkości sprzedaży i cen uzyskiwanych za produkty, z uwagi na które grupa została utworzona, a są sprzedawane poza grupą,
• zasady tworzenia i wykorzystywania funduszu specjalnego, jeżeli będzie on utworzony,
• sankcje wobec członka grupy, który nie wypełnia nałożonych na niego obowiązków,
II. CELE DZIAŁANIA GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
1. Planowanie produkcji, tworzenie dużych partii towarów w określonym standardzie jakościowym oraz dokonywanie wspólnych transakcji sprzedaży towarów wg obowiązujących na rynku standardów.
3. Współpraca we wdrażaniu nowoczesnych technologii zapewniających obniżenie kosztów produkcji i uzyskanie jednolitych standardów jakościowych.
4. Hurtowe zaopatrzenie w środki produkcji z możliwością negocjowania cen, terminów i warunków dostaw do możliwości członków grupy.
5. Prowadzenie wspólnego przechowalnictwa i przygotowania towaru na rynek.
6. Możliwość wspólnego inwestowania w zakup budynków, maszyn i urządzeń niezbędnych do nowoczesnej produkcji, przechowalnictwa, przetwórstwa i przygotowania towaru do sprzedaży.
7. Wyeliminowanie do minimum pośredników handlowych w kanałach dystrybucji produktów i zaopatrzenia.
8. Możliwość włączenia się w transakcje giełdowe wg norm i w ilościach wymaganych przez tego typu pośrednika.
9. Wspólne użytkowanie maszyn i urządzeń, wymiana lub organizowanie usług na rzecz stowarzyszonych gospodarstw.
10. Prowadzenie wspólnego marketingu i dystrybucji towarów;
11. Ochrona środowiska naturalnego.
III. WYKAZ PRODUKTÓW DLA KTÓRYCH MOŻNA TWORZYĆ GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
Wykaz produktów i grup produktów, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków GPR ujęty jest w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 9 kwietnia 2008 r. (Dz. U. Nr 72, poz. 424)
• konie żywe, mięso końskie;
• żywiec wołowy, mięso wołowe;
• świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe;
• owce i kozy żywe, mięso baranie i kozie;
• drób żywy, mięso i jadalne podroby drobiowe;
• króliki żywe, mięso i jadalne podroby królicze;
• nutrie żywe, mięso i jadalne i podroby nutriowe, skóry surowe;
• szynszyle żywe, skóry surowe;
• lisy pospolite i polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe;
• jaja ptasie;
• mleko krowie, owcze lub kozie;
• miód naturalny i inne produkty pszczelarskie;
• kwiaty świeże – cięte i doniczkowe;
• ziemniaki;
• ziarno zbóż;
• nasiona roślin oleistych;
• ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych;
• rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej i farmaceutycznej;
• ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin – sadowniczych i ozdobnych;
• buraki cukrowe;
• len i konopie uprawiane na włókno;
• szyszki chmielowe;
• liście tytoniu suszone;
• materiał siewny i sadzeniaki;
• produkty roślinne do wykorzystania technicznego lub pozyskiwania energii;
• produkty rolnictwa ekologicznego;
• produkty regionalne;
• ślimaki;
• daniele, jelenie i ich mięso.
IV. ETAPY TWORZENIA GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH
1. Zorganizowanie branżowego spotkania osób mających pomysł na wspólne gospodarowanie, deklarujących przystąpienie do grupy producentów.
- wybór grupy inicjatywnej i powierzenie jej zadań,
- zidentyfikowanie problemów i określenie celów działania,
- zapoznanie się z prawodawstwem,
- zebranie informacji o potencjale produkcyjnym.
2. Zebranie założycielskie.
- wybór formy prawnej,
- opracowanie i uchwalenie aktu założycielskiego,
- wybór organów,
- opracowanie i uchwalenie regulaminów wewnętrznych.
3. Rejestracja grupy jako firmy i przedsiębiorcy ( sąd rejonowy).
- sporządzenie dokumentacji rejestrowej.
4. Sporządzanie planu działania.
5. Wpis grupy producentów do rejestru marszałka województwa.
- sporządzenie dokumentacji do rejestru administracyjnego.
6 Prowadzenie działalności gospodarczej.
- dokonanie wymaganych zgłoszeń i rejestracji w urzędach i instytucjach (Urząd Statystyczny, Urząd Skarbowy, ARiMR, ZUS, itd.).
V. FORMY ORGANIZACYJNO-PRAWNE GRUP PRODUCENTÓW
Prawodawstwo polskie dopuszcza do tworzenia grup producentów i prowadzenia działalności gospodarczej następujące formy prawne:
* Stowarzyszenie
Podstawa prawna - Ustawa z 7 kwietnia 1989 roku: Prawo o stowarzyszeniach (Dz.
U. Nr 20/1989, poz. 104, ze zmianami).
* Zrzeszenie
Podstawa prawna - Ustawa z 8 października 1982 roku, o społeczno-zawodowych
organizacjach rolników (Dz. U. Nr 32/1982, poz. 217, ze zmianami).
* Spółdzielnia
Podstawa prawna - Ustawa z 16 września 1982 roku: Prawo spółdzielcze (Dz. U.
z 2008 r. Nr 163 poz. 1014).
* Spółki kapitałowe (spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka akcyjna).
Podstawa prawna - Ustawa z dnia 15 września 2000: Kodeks Spółek Handlowych (Dz. U. z dnia 8 listopada 2000 r. Nr 94, poz. 1037 ze zmianami)
Powyższe formy prawne wymagają rejestracji w Wydziale Gospodarczym KRS Sądu Rejonowego oraz wpisu do rejestru przedsiębiorców KRS.
VI. POMOC FINANSOWA DLA GRUP PRODUCENTÓW ROLNYCH
Szczegółowe warunki i tryb udzielania pomocy finansowej na wspieranie GPR objętej PROW ujęte są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2007 r. (Dz. U. Nr 81, poz. 550 z późn. zm.);
1. Pomoc finansowa udzielana będzie przez Oddział Regionalny ARiMR i przysługuje grupom producentów spełniających wymagania ustawy oraz rozporządzeń.
2. Pomoc finansowa będzie realizowana w formie rocznych płatności w okresie pierwszych pięciu lat od daty wpisu do rejestru marszałka województwa danej grupy producentów rolnych. Kwota wsparcia zostanie wyliczona na podstawie rocznej wartości netto sprzedanej produkcji (produktu dla którego grupa została utworzona) wyprodukowanej w gospodarstwach członków grupy i nie przekroczy:
a. 5%, 5%, 4%, 3% i 2% wartości produkcji do sumy 1 000 000 EURO sprzedanej odpowiednio w pierwszym, drugim, trzecim, czwartym i piątym roku, oraz
b. 2,5%, 2,5%, 2%, 1,5% i 1,5% wartości produkcji powyżej 1 000 000 EURO, sprzedanej w pierwszym drugim, trzecim, czwartym i piątym roku.
3. Wsparcie nie może przekroczyć kwoty:
* w pierwszym i drugim roku - 100 000 EURO
* w trzecim roku - 80 000 EURO
* w czwartym roku - 60 000 EURO
* w piątym roku - 50 000 EURO
4. Pomoc finansowa wypłacana będzie w formie zryczałtowanej.
5. Wniosek o wypłatę środków z tytułu pomocy składa się do oddziału regionalnego ARiMR.
Obsługa wsparcia
Obsługa wsparcia w ramach działania „Grupy producentów rolnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 odbywa się w Oddziałach Regionalnych ARiMR właściwych ze względu na siedzibę grupy producentów rolnych w dwóch etapach:
Etap I: - złożenie przez grupę producentów rolnych wniosku o przyznanie pomocy finansowej w terminie 6 miesięcy od dnia wpisu grupy do rejestru przez właściwego marszałka województwa. Grupy wpisane do rejestru od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia wejścia w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Grupy producentów rolnych” objętej Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 (Dz. U. Nr 81, poz. 550) składają wnioski o przyznanie pomocy w terminie do dnia 31 grudnia 2007 r.
Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR, właściwy ze względu na siedzibę grupy, przyznaje w drodze decyzji administracyjnej pomoc finansową, w terminie 60 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy finansowej. Wniosek ten składany jest tylko raz.
Etap II: – złożenie przez grupę producentów rolnych wniosku o płatność w ciągu 30 dni po zakończeniu danego roku działalności (tj. 12 miesięcy od dnia wydania decyzji
o wpisaniu grupy do rejestru przez właściwego marszałka województwa). Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR, właściwy ze względu na siedzibę grupy, przyznaje środki finansowe w drodze decyzji administracyjnej, w terminie 90 dni od dnia złożenia wniosku o płatność. Wypłaty pomocy za dany okres dokonuje się w terminie 60 dni od dnia, w którym decyzja stała się ostateczna. W okresie objętym wsparciem grupa może złożyć 5 wniosków o płatność.
Grupa producentów rolnych może otrzymać wsparcie tylko raz w ciągu swojej działalności, niezależnie od tego czy źródłem tej pomocy był budżet krajowy czy budżet UE.
VII. INNE FORMY POMOCY DLA GRUP PRODUCENTÓW ROLNYCH
• Kredyt preferencyjny- linia nGP
• Zwolnienie z podatku od nieruchomości zajętych przez grupę producentów rolnych dla prowadzenia działalności zgodnie z aktem założycielskim
• Zwolnienie z podatku dochodowego w ramach obrotu produktem lub grupą produktów dla których powstała GPR