Szlakiem majowych rododendronów
Spacerując rano po parku Szczytnickim we Wrocławiu miałam okazję podziwiać i zachwycać się tymi pięknymi kwiatami. Nie tylko ja robiłam im zdjęcia, widziałam wiele osób z aparatami, którzy robili to samo co ja. Raz nawet to wpadłam na pewną panią (również trzymającą aparat w rękach) i bardzo się uśmiałyśmy.
Oprócz nazwy rododendron funkcjonują jeszcze inne nazwy, a mianowicie azalia i różanecznik. Wg taksonomów jest to ten sam rodzaj roślin – RHODODENDRON. Ale w praktyce ogrodniczej i utartym nazewnictwie zwykło się rozróżniać te rośliny.
I tak różaneczniki czy rododendrony to te które mają liście ciemnozielone, bardziej mięsiste (skórzaste) i nie tracą ich przez cały rok. Azalie to te o delikatniejszych liściach, bardziej miękkich, które mogą zrzucać je na zimę. Kwiaty zawiązują się u nich jeszcze zanim pojawią się nowe liście.
Rododendrony (różaneczniki, azalie) należą do rodziny wrzosowatych, a gatunków jest ok. 1000.
Mogą być krzewami lub tzw. drobnymi drzewami. Mogą być bardzo małe (mieszczące się w doniczkach) lub duże – dochodzące do 4-5 metrów wysokości.
Ich kwiaty to cała gama kolorów, od białego, żółtego, poprzez różne odcienie czerwieni, do fioletowego. W tej palecie barw podobno nie ma tylko koloru jasnoniebieskiego.
A to zdjęcia rododendronów w ich bogactwie barw, w różnym stopniu rozkwitnięcia i różnej wielkości.
Uploaded with
ImageShack.us