Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza

Awatar użytkownika
Leszek
Gadu-Gadu: 0

Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012

Post autor: Leszek »

hania pisze:
Leszek pisze: Nie mniej wracając do głównej tezy, to moim zdaniem, chcąc wyrównać populacje po okresie zwiększenia bazy genetycznej
Tyle, że według mnie u ogarów na razie nie można mowić jeszcze o bazie genetycznej, która można by zmniejszać. Wydaje mi się, że jak teraz zrobimy ostrą selekcję to szybko się okaże ze ogary znowu trzeba ratować. I co wtedy? ?
Generalnie oczywiście masz rację, ja to mówiłem w nawiązaniu do ogólnych zasad hodowlanych i do głównego tematu zmiejszeniu kryteriów oceny psów użytkowych. Nie ma już testów psychicznych i przegłądów, teraz jeszcze to, w sumie czy to służy hodowli, obniżanie kryterów :nunu: . Pytanie jest też takie, czy zwiększenie kryteriów oceny dla zwierząt przeznaczonych do hodowli faktycznie zmniejszy bazę genetyczną, to trudno ocenić. Teoretycznie tak a praktycznie nie wiem. Bo to jest przypadek, że akurat jakiś pies trafił do kogoś kto chce więcej czasu poświecić na spełnienie określonych norm i tylko to w efekcie decyduje o tym że jakiś egzemplarz trafia do hodowli?
Tu mam wątpliwości :mysl_1: .
Amonowo pozdrawia leszek.piechocki@wp.pl
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Danuta pisze:Miałam na myśli to, że znowu dyskusja odbiegła od tematu. Są posty o psach użytkowanych w lesie ale nie posiadających certyfikatu użytkowości a przecież nie o tym mówi regulamin hodowli.
No nie wiem czy odbiega i jak bardzo…To pewnie zależy od spojrzenia.
Według mnie jest to jednak związane, bo jeżeli „papierek” potwierdzający użytkowość należy do psa, który faktycznie pracuje ma dla mnie inną wartość niż taki, który jest wynikiem jednorazowej przygody z jakimś konkursem, aby faktycznie potem było łatwiej lub jest tylko środkiem do zdobycia interchampiona.

ALE!
zybalowie pisze:
A z drugiej strony czy pies/suka z certyfikatem od razu oznacza wybitnego użytka?? bo ja mam mieszane uczucia
Oznacza psa, którego użytkowość w jakiś sposób zweryfikowano, a to więcej, niż brak jakiejkolwiek weryfikacji.
Dokładnie tak uważam – warto przynajmniej spróbować sprawdzić.
Tak jak właściciele psów z „certyfikowanymi oczami” robią z tego atut, atutem powinno być przynajmniej sprawdzenie psa pod kątem użytkowości.
zybalowie pisze:[Bardzo mnie to męczy, ale niestety, u nas chyba wszelkie środowiska są koteryjne, skonfliktowane i kombinujące.

I to jest trochę straszne, ze pisząc regulamin hodowli w PZK, trzeba uwzględnić prefiks "Polski"... :zly2:
Z jednej strony rzecz jasna dostrzegam pewne nasze przywary ( dla mnie jedną z najbardziej skutkujących jest „ i tak wiem lepiej i nie będzie mi tu nikt mówił, że białe jest białe….” ;) ) ale z drugiej strony czy to nie jest tak, że trawa zawsze wydaje się bardziej zielona po drugiej stronie płotu?
Bo może te zagraniczne kynologie jednak borykają się, ze swoimi problemami?
Łatwiej przeanalizować określone zasady niż to, z czym wiążą się one jeżeli przyjrzymy się konkretnym zagadnieniom na konkretnej populacji.
To znaczy, żeby było jasne –oczywiście warto uczyć się od innych (zwłaszcza na ich błędach ;) ), warto analizować i wyciągać wnioski.
Awatar użytkownika
Danuta

Post autor: Danuta »

Ania W pisze:
Danuta pisze:Miałam na myśli to, że znowu dyskusja odbiegła od tematu. Są posty o psach użytkowanych w lesie ale nie posiadających certyfikatu użytkowości a przecież nie o tym mówi regulamin hodowli.
No nie wiem czy odbiega i jak bardzo…To pewnie zależy od spojrzenia.
Według mnie jest to jednak związane, bo jeżeli „papierek” potwierdzający użytkowość należy do psa, który faktycznie pracuje ma dla mnie inną wartość niż taki, który jest wynikiem jednorazowej przygody z jakimś konkursem, aby faktycznie potem było łatwiej lub jest tylko środkiem do zdobycia interchampiona.
Tak? To spróbuj zgłosić na wystawę do klasy użytkowej psa, pracującego gorzej, lepiej, nawet wybitnie w lesie, ale bez "papierka", żeby mógł skorzystać z dobrodziejstw nowego regulaminu hodowli :jezyk_3:
A intera już od dawna można zrobić bez certyfikatu :jezyk:
Danuta i Lokis

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Kontakt:

Post autor: Ania W »

Danuta pisze:Tak? To spróbuj zgłosić na wystawę do klasy użytkowej psa, pracującego gorzej, lepiej, nawet wybitnie w lesie, ale bez "papierka", żeby mógł skorzystać z dobrodziejstw nowego regulaminu hodowli :jezyk_3:
A gdzie napisałam, że się da?
Ja tylko napisałam, że widzę różnicę między takim co to papierek ma, bo czy na konkursie czy w lesie pracuje dobrze od takiego co to zaliczył jeden konkurs, żeby przy mniejszej (choć i to bywa złudne ;)) konkurencji poparadować na wystawie.
Danuta pisze: A intera już od dawna można zrobić bez certyfikatu :jezyk:
Jednego można...drugiego nie .... :jezyk:
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

Z jednej strony rzecz jasna dostrzegam pewne nasze przywary ( dla mnie jedną z najbardziej skutkujących jest „ i tak wiem lepiej i nie będzie mi tu nikt mówił, że białe jest białe….” ) ale z drugiej strony czy to nie jest tak, że trawa zawsze wydaje się bardziej zielona po drugiej stronie płotu?
Ja tak naprawdę nie wiem, jak jest po drugiej stronie płotu - wiem, że wiele mi się nie podoba na naszym podwórku...
I, mówiąc szczerze, nie podoba mi się ogólny trend jaki panuje w hodowlach wszelkich ras - trend dążenia do idealnego wyglądu. Uważam, że cierpi na tym zdrowie i charakter ras. Dlatego sama idea, żeby użytkom było łatwiej, bardzo mi pasuje.

Tyle, że niestety obawiam się trochę o praktykę takich zapisów u nas w kraju. Przepraszam, nie jestem optymistką - dzień po dniu obserwuję przecherstwa na wielu polach, nawet tam gdzie rzecz idzie o szczytny cel. Uważam, że jesteśmy i pozostaniemy długo kombinatorami, którzy zbyt często mają za nic pewne zasady.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Znajdziem życzliwego sędziego(dziów). Zorganizujem trzydniowy jajcenbal i wszyscy którzy po tym trafią do lasu dostaną ocenę celującą. Obecność psów nie obowiązkowa. :jezyk_3:
Jak na kursach w instytucjach państwowych. A co :silacz:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
zybalowie

Post autor: zybalowie »

Warto też pamiętać, że są osoby związane z klubami ras, które prowadzą szkolenia użytków. Dla nich to jest pieniądz. Myślę, że nie popadając w paranoję, warto jednak mieć to też na uwadze.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
qzia
Gadu-Gadu: 9909298
Kontakt:

Post autor: qzia »

Może ja jako baba, nie mam w męskim, myśliwskim towarzystwie wielkich pleców. :mysl_1: Zawsze miałam wrażenie, że trudniej jest zrobić dyplom niż dostać doskonałą na wystawie. Zawsze byłam traktowana z przymrużeniem oka lub jako nieszkodliwy wariat. Paniusia z miasta co se pieska myśliwskiego kupiła i chce być raz na konkursie, żeby mieć dyplom. Byłam na różnych konkursach i właściwie zawsze było tak samo. Może mam jakiś kompleks. :strach_2: (Zawsze chciałam być chłopcem. :zly1: ) Jakoś nie mogę się zgodzić z promowaną przez Zbyszka teorią spiskową, że PZŁ chce na nas i na wszystkich zarobić. :wow_3: Szybciej przekrętów i załatwianek można doszukać się w ZKwP.
Kasia
Awatar użytkownika
ZbyszekC

Post autor: ZbyszekC »

Że jesteś Kasia gamoniowata i nic nie potrafisz załatwić to miej pretensja do siebie :jezyk_3:
Ewentualnie tych co tak słabo ciebie wychowali. :mysl_1:
A od tych spraw są ci sami ludzie. I w PZŁ i w ZKwP.
I na tej decyzji skorzystają w pierwszym rzędzie raczej konkretni ludzie niż organizacje :psiako:
Żeby nie było niedomówień :nunu: Nie posądzam o korzyść działaczy ale takich co to "papiery po lesie nie ganiają". :gleba:
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
weszynoska
Gadu-Gadu: 9111199
Kontakt:

Post autor: weszynoska »

ZbyszekC pisze:Znajdziem życzliwego sędziego(dziów). Zorganizujem trzydniowy jajcenbal i wszyscy którzy po tym trafią do lasu dostaną ocenę celującą. Obecność psów nie obowiązkowa. :jezyk_3:
Jak na kursach w instytucjach państwowych. A co :silacz:
Zbyszku...jak Cię lubię....

ja nie chciałabym uczestniczyć w takim jajcenbalu :niewka:

nigdy w życiu nie przytrafiło mi się coś "załatwiać" nielegalnie i nie chciałabym, żeby moje uczestnictwo w czymkolwiek było wiązane z Twoim myśleniem. mało "bywam" na różnego typu warsztatach czy zlotach...to niestety ma przyczynę w czasie mojej pracy...wakacje to najgorętszy okres i nie mam szans na przygotowywanie psów i ich wożenie na drugi koniec świata :(

mam w planach zorganizowanie u nas warsztatów tropowców..a może i dzikarzy w okołoklubowym czasie...

ale Twoim wpisem podciałes mi skrzydła :zly2:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
ODPOWIEDZ