Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012
Moderatorzy: BACHMATsforanemroda, eliza
Re: Zmiany w regulaminie hodowli 31.03.2012
Czyli piszesz o psach użytkowanych w lesie. Przecież to nie jest podstawą do występowania w klasie użytkowej!
- qzia
- Gadu-Gadu: 9909298
- Kontakt:
Ja ze wsi jestem więc może tych mądrych regulaminów nie rozumiem do końca ale: czy te oceny bardzo dobre lub dobre (suka) muszą być w klasie użytkowej czy jakiejkolwiek? Oczywiście mówię o psach z certyfikatem użytkowości.
Tak pytam dla formalności. No i to co mnie niestety męczy. Czasami pies jest fajny użytkowo ale właściciel dupa wołowa. Ja dosyć dobrze radzę sobie z retrieverami ale tropowce jakoś mnie przerastają
.
Kasia

Kasia
No nie jest ale świadczy o tym, że niektórzy wychodzą od użytkowości (takiej prawdziwej) przechodząc potem do uprawnień.Danuta pisze:Czyli piszesz o psach użytkowanych w lesie. Przecież to nie jest podstawą do występowania w klasie użytkowej!
A co dokładnie miałaś na myśli zadając to pytanie?
qzia- o ile ja zrozumiałam dotyczy to klasy użytkowej...chociaż jak przeczytałam jeszcze raz to w sumie można mieć dyplom i prawo do wystawienia w użytkach a startować np. w pośredniej.

Startować w pośredniej możesz w dobrych układach z championem 

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
O ile ja zrozumiałam to klasa jest dowolna, ważne, żeby pies miał poświadczoną użytkowość.
Miałam na myśli to, że znowu dyskusja odbiegła od tematu. Są posty o psach użytkowanych w lesie ale nie posiadających certyfikatu użytkowości a przecież nie o tym mówi regulamin hodowli. Więc jeśli nie ma przypadków o których napisałam: kolejność certyfikat, wystawy, hodowlanka to znaczy, że zmiany w regulaminie niewiele wniosą do ogarów i koniec (zapomniałam napisać: moim zdaniemAnia W pisze:A co dokładnie miałaś na myśli zadając to pytanie?

Nasze chcenia typu testy psychiczne, przeglądy, udowadnianie użytkowości np przez to, że kolega widział psa w lesie lub nagranie pracy psa na youtube w tym miejscu nic nie wniosą. Z całej dyskusji najbardziej podoba mi się post hani, z którego dowiedziałam się jakie są wymagania hodowlane w innych krajach i który skłonił mnie do przemyśleń - jak może być prosto, łatwo i dobrze przy mocnym zaangażowaniu w temat hodowlany Klubów różnych ras.
Będę czepiał się jak pijany płotu.
Do tego potrzebne są dwie rzeczy. Ogólny szacunek dla prawa oraz poszanowanie siebie samego. A zwłaszcza podjętych zobowiazań. Czyli tak zwana rzetelność kupiecka.
A nie typowo nasze "ja wiem lepiej, znam kogo trzeba a wy mi możecie"
Do tego potrzebne są dwie rzeczy. Ogólny szacunek dla prawa oraz poszanowanie siebie samego. A zwłaszcza podjętych zobowiazań. Czyli tak zwana rzetelność kupiecka.
A nie typowo nasze "ja wiem lepiej, znam kogo trzeba a wy mi możecie"

"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Zbyszku oczywiście masz racjęZbyszekC pisze:Do tego potrzebne są dwie rzeczy. Ogólny szacunek dla prawa oraz poszanowanie siebie samego. A zwłaszcza podjętych zobowiazań. Czyli tak zwana rzetelność kupiecka.

Ot, przywara, której, niestety, pewnie się nie da wyeliminować w bliżej określonej przyszłościZbyszekC pisze:A nie typowo nasze "ja wiem lepiej, znam kogo trzeba a wy mi możecie"

A myślisz, że kolejność nie może być odwrotna? Zastanawiałam się nad tym i wydaje mi się, że regulamin nie określa, że certyfikat użytkowości musi być najpierw tylko że musi być.Danuta pisze:Więc jeśli nie ma przypadków o których napisałam: kolejność certyfikat, wystawy, hodowlanka to znaczy, że zmiany w regulaminie niewiele wniosą do ogarów i koniec (zapomniałam napisać: moim zdaniem).
Któryś mój pies miał najpierw użytkowość potem wystawy do hodowlanki. Tylko nie pamiętam który

Ostatnio zmieniony piątek 20 kwie 2012, 23:36 przez hania, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety jest to nieściśle zapisane...
Cytuję:
"Suka użytkowa, posiadająca certyfikat użytkowości uprawniający do wystawiania w klasie użytkowej, może być dopuszczona do hodowli z trzema ocenami co najmniej dobrymi od co najmniej dwóch sędziów, w tym jedną uzyskaną na wystawie międzynarodowej lub klubowej."
Jest napisane "posiadająca".. wg mnie znaczy, że już posiada zanim otrzyma oceny. W przeciwnym wypadku bym napisała:
"...suka, która uzyskała/otrzymała/zdobyła certyfikat..."
a nawet:
"...suka, która uzyska/otrzyma/zdobędzie certyfikat..."
ale, oczywiście, mogę się mylić
Edit: zmieniłam czas użytych czasowników
Cytuję:
"Suka użytkowa, posiadająca certyfikat użytkowości uprawniający do wystawiania w klasie użytkowej, może być dopuszczona do hodowli z trzema ocenami co najmniej dobrymi od co najmniej dwóch sędziów, w tym jedną uzyskaną na wystawie międzynarodowej lub klubowej."
Jest napisane "posiadająca".. wg mnie znaczy, że już posiada zanim otrzyma oceny. W przeciwnym wypadku bym napisała:
"...suka, która uzyskała/otrzymała/zdobyła certyfikat..."
a nawet:
"...suka, która uzyska/otrzyma/zdobędzie certyfikat..."
ale, oczywiście, mogę się mylić

Edit: zmieniłam czas użytych czasowników

Ostatnio zmieniony sobota 21 kwie 2012, 00:37 przez Danuta, łącznie zmieniany 1 raz.